Foto: AP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālajā asamblejā Ņujorkā runās par to, kā Rietumvalstis ir apsēstas ar sankciju mehānismu, paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

"Mēs vadāmies no tā, ka Putins mūsu principiālo vērtējumu izklāstīs par aktuālajām problēmām mūsdienu pasaulē," Lavrovs teica intervijā televīzijas kanālam "Pervij kanal".

Kā tādas problēmas Krievijas ārlietu ministrs uzskaitīja, "protams, arī problēmu ar vienpusējiem piespiedu pasākumiem, kas vērsti ne tikai pret Krieviju".

"Pašlaik mūsu partneri Rietumos, vispirms jau amerikāņu psiholoģijas ietekmē, izšķiež dialoga kultūru un diplomātisko sakaru sasniegumus. Irānas kodolprogramma bija spilgts un ļoti rets izņēmums," klāstīja Lavrovs.

Viņš vērsa uzmanību uz to, ka "lielākajā daļā citu gadījumu konfliktos, kas turpina kūsāt Tuvajos Austrumos, Āfrikas ziemeļos, mēģina ķerties pie tiešas spēka iejaukšanās pasākumiem, kā tas bija Irākā un Lībijā, pārkāpjot ANO Drošības padomes lēmumus, vai arī pie sankcijām".

Lavrovs minēja Jemenas un Dienvidsudānas piemēru, kur "iekšēja noregulējuma procesu cenšas stimulēt no ārpuses un lielā mērā to uzspiež".

"Tāda shēma būtu ilgtspējīgāka, ja tā būtu tieši balstīta uz pašu pušu vienošanos, nevis uz ārējiem padomiem un receptēm. Bet tiklīdz šī shēma sāk klibot - kas ir neizbēgami, kad tiek uzspiesti sasteigti lēmumi - uzreiz piemēro savus "sankciju stekus" un piedāvā sodīt tos, kas nevēlas sadarboties šajā shēmā," savu skatījumu par Rietumvalstu stratēģiju klāstīja Krievijas ārlietu ministrs.

Viņaprāt "tas ir garš stāsts, kaut kāds recidīvs un apsēstība ar sankciju pasākumiem: tiklīdz mūsu partneriem Rietumos kaut kas neizdodas pēc viņu mērauklas, tā uzreiz ķeras pie sankciju instrumenta".

"Prezidents Putins par šo tēmu runās" 70. ANO Ģenerālajā asamblejā, kas Ņujorkā notiks 15.-28. septembrī, paziņoja Lavrovs.

Viņš stāstīja, ka savā uzrunā Krievijas prezidents runas par "pasaules ekonomikas telpas sadrumstalotības problēmu, jo pašlaik Pasaules Tirdzniecības organizācijā klibo sarunas par vienotas pieejas jaunām ekonomisko un tehnoloģisko sakaru sfērām starp valstīm nodrošināšanu".

"Viņš pieskarsies arī konkrētiem aspektiem, piemēram, Sīrijas, Ukrainas krīzei," informēja Krievijas ārlietu ministrs un uzsvēra, ka "visas šīs krīzes rodas no sistemātiskām problēmām attiecībā uz mēģinājumiem iesaldēt policentriskas pasaules izveides procesu".

Lavrovs piebilda, ka aktuālo problēmu, par kurām vērtējumu sniegs Putins vidū ir arī tādi jautājumi kā cīņa pret terorismu, kurai, kā uzsvēra Krievijas ārlietu ministrs, "ir jānotiek bez dubultiem standartiem, nedalot teroristus labajos un sliktajos, nepieļaujot, ka ar kādu no šiem uz slikto ekstrēmismu noskaņotajiem cilvēkiem ir iespējams sadarboties, lai sasniegtu kādus konkrētus konjunktūras ģeopolitiskus mērķus".

Krievijas ārlietu ministrs norādīja, ka Krievijas prezidenta brauciens uz ANO Ģenerālo asambleju vispirms ir saistīts ar to, ka šī nav kārtējā, bet gan ir jubilejas sesija un tajā piedalīsies lielākā daļa pasaules līderu.

Tā būs pirmā reize desmit gadu laikā, kad Krievijas prezidents uzstāsies ANO Ģenerālajā asamblejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!