Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins devis rīkojumu piešķirt augstu valsts apbalvojumu Čečenijas prezidentam Ramzanam Kadirovam, kurš pirms dažām dienām aizstāvēja opozīcijas līdera Borisa Ņemcova slepkavībā aizdomās turēto, vēsta "Radio Brīvā Eiropa".

Kadirovs apbalvots ar Goda ordeni par "profesionālajiem sasniegumiem", teikts Putina parakstītā dekrētā, kurš 9. martā publicēts oficiālajā interneta vietnē. Kadirovs minēts sarakstā kopā ar citām apbalvojamām Krievijas amatpersonām un slavenībām.

Vēl 8. martā Kadirovs aizstāvēja savu tautieti Zauru Dadajevu, kurš tiek turēts aizdomās par Krievijas opozīcijas līdera Borisa Ņemcova slepkavību. 

Kadirovs savā "Instagram" profilā norādīja, ka Dadajevs ir "īstens Krievijas patriots" un "dziļi ticīgs" cilvēks, kuru šokējušas pravieša Muhemeda karikatūras franču satīras žurnālā "Charlie Hebdo".

27. februārī Maskavas centrā nogalinātais Ņemcovs bija nosodījis islāmistu ekstrēmistu sarīkoto asiņaino uzbrukumu "Charlie Hebdo" redakcijai Parīzē. Tomēr opozicionāri apšauba, ka Ņemcova slepkavība varētu būt saistīta ar islāma radikāļiem.

Dadajevs esot dienējis Čečenijas Iekšlietu ministrijas vienībā, bet pirms dažiem gadiem Putins viņu apbalvojis par vīrišķību.

Ņemcova līdzgaitnieks Iļja Jašins norāda, ka, ja apstiprināsies informācija par Dadajeva dienestu, tad rīkojums par Ņemocova slepkavību varētu būt nācis no Kadirova kabineta. Čečenijas prezidents varētu būt rīkojies patstāvīgi, vai saskaņojot savu darbību ar Putinu.

"Radio Brīvā Eiropa" janvārī savā analītiskajā darbā izvirzīja pieņēmumu, ka Kadirovs varētu būt otrs ietekmīgākais cilvēks Krievijā. 

Decembrī Kadirovs apliecināja, ka Čečenijas drošībnieki ir gatavi brīvprātīgi aizsargāt Krieviju un pakļauties tās līderim Putinam.

9. martā publicētajā apbalvojamo personu sarakstā iekļauts arī bijušais izlūkdienestu darbinieks Andrejs Lugovojs, kurš Lielbritānijā tiek turēts aizdomās par Kremļa kritiķa Aleksandra Ļitviņenko slepkavību 2006. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!