Foto: AFP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir parakstījis likumu, kas paredz smēķēšanas aizliegumu sabiedriskās vietās, tas nozīmē, ka 1. jūnijā likums stāsies spēkā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir noteicis smēķēšanu par galveno sabiedrības veselības problēmu, kuras dēļ ik gadu mirst 400 tūkstoši valsts iedzīvotāju. 12. februārī likumu jau pieņēma Valsts domē.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka jaunajā likumā noteikts stingrs aizliegums smēķēšanai sabiedriskās vietās, tostarp skolās, medicīnas un sporta iestādēs, pludmalēs, pasažieru vilcienos un kuģos, kā arī vilcienu un metro pieturvietu tuvumā. Atbilstoši jaunajam likumam smēķēt Krievijā būs aizliegts restorānos, kafejnīcās un viesnīcās.

Jaunais likums ierobežo arī tabakas izstrādājumu tirdzniecību, nosakot, ka tos pārdot ir aizliegts nelielos kioskos, kā arī to izlikšana veikalos labi redzamā vietā būs aizliegta. Likumā ir uzsvērts, ka turpmāk tiks noteikta minimālā cigarešu paciņas cena. Pašlaik cigarešu paciņa Krievijā maksā pat tikai 50 santīmu vērtu summu un tās ir nopērkamas visās tirdzniecības vietās.

Tabakas ražotājiem un izplatītājiem turpmāk būs aizliegts sponsorēt sporta, kultūras un izglītības pasākumus.

Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs oktobrī norādīja, ka pagājušā gadsimta 90.gadu sākumā Krievija nestājās pretī tabakas industrijai un kļuva par otru lielāko tabakas izstrādājumu tirgu pēc Ķīnas.

Kopš 90.gadu sākuma Krievijā smēķētāju īpatsvars sieviešu vidū ir trīskāršojies līdz 22%, bet vidējais vecums, kad Krievijas iedzīvotāji pirmo reizi izmēģina cigareti, ir krities līdz 11 gadiem, statistiku publiskoja Medvedevs.

Krievijas valdības mērķis ar jauno likumu ir samazināt smēķēšanas izplatību valstī par 50%.

Ikdienā smēķē aptuveni 44 miljoni Krievijas iedzīvotāju, un 90% no tiem atkarīgi no tabakas kļuvuši pirms 20 gadu vecuma sasniegšanas, sacīja Medvedevs un piebilda, ka "tādējādi nevar kā argumentu izmantot to, ka smēķēšana ir izvēle, ko izdara pieaugušie".

Vidēji smēķētājs Krievijā dienā nopīpē 17 cigarešu. Vīrieši smēķē vidēji 18 cigarešu dienā, bet sievietes – 13, septembrī informēja Veselības ministrija, atsaucoties uz ANO Pasaules Veselības organizācijas pētījuma datiem.

2009.gadā publicētajā pētījumā secināts, ka 39,1% Krievijas iedzīvotāju smēķēja, kas, pēc Pasaules Veselības organizācijas sniegtās informācijas, ir viens no pasaulē lielākajiem smēķētāju īpatsvariem valstī.

Veselības ministra vietnieks Sergejs Vemjaikins norādīja, ka ar tabakas izstrādājumiem saistīti nāves gadījumi darbspējīgo iedzīvotāju vidū Krievijai ik gadu rada 26 miljonu latu zaudējumus.

Krievija pirms diviem gadiem, ņemot vērā Rietumu praksi, uz cigarešu paciņām ieviesa lielus brīdinājuma uzrakstus par smēķēšanas kaitīgumu, bet no nākamā gada maija uz cigarešu paciņām obligāti būs jāizvieto arī brīdinoši attēli.

Ne Medvedevs, ne Putins nesmēķē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!