Foto: AFP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins apstiprinājis Krievijas militārās doktrīnas jauno redakciju, teikts paziņojumā, kas piektdien publicēts valsts galvas oficiālajā mājaslapā.

Doktrīnā ieviestas izmaiņas, kas tika apstiprinātas 19.decembrī Krievijas Drošības padomes sēdē. Jaunā redakcija aizstās militāro doktrīnu, kas bija spēkā kopš 2010.gada.

Krievijas militārajai doktrīnai arī turpmāk būs aizsardzības raksturs - tajā aprakstīta valstī oficiāli pieņemto uzskatu sistēma par valsts bruņotu aizsardzību.

Doktrīnā iekļautas tēzes par savaldīšanas sistēmu, neizmatojot kodolspēkus - tas ir ārpolitisku, militāru un militāri tehnisku pasākumu komplekss, kas ir vērsti uz to, lai novērstu agresiju pret Krieviju bez kodolspēku iesaistīšanas.

Krievijas ārējo militāro draudu vidū doktrīnā minēta NATO nostiprināšanās, tālāka alianses paplašināšanās un tas, ka tai piešķirtas "globālas funkcijas, kuras tiek īstenotas, pārkāpjot starptautisko tiesību normas".

Krievija februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība , ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!