Krievijas premjerministrs un prezidenta amata kandidāts Vladimirs Putins trešdien apsūdzēja opozīciju par to, ka tā gatavojas izmantot nelikumīgas metodes svētdien gaidāmajās vēlēšanās, un norādīja, ka opozīcijai būs jāciena vairākuma viedoklis.

Putins apsūdzēja opozīciju par gatavošanos prezidenta vēlēšanās svētdien urnās samest fiktīvus biļetenus, lai pēc tam apgalvotu, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti.

Tiekoties ar savām uzticības personām, paša izveidotās kustības "Viskrievijas tautas fronte" pārstāvjiem un politologiem, Putins klāstīja, ka "mums ir pamats pieļaut, ka mūsu oponenti gatavojas šādiem pasākumiem. Tagad pasaku to publiski, lai gan sāksies kritika - pierādiet. Bet principā varam arī pierādīt".

"Galvenais noteikums ir cienīt mazākuma uzskatus, bet jāpakļaujas vairākuma viedoklim," uzsvēra Krievijas premjerministrs.

"Cilvēkiem, kas runā par demokrātisku institūciju stiprināšanu, arī pašiem ir jāievēro šie noteikumi. Mazākums savu gribu nedrīkst uzspiest vairākumam," viņš skaidroja.

Putins norādīja, ka gadījumi, "kad jau iepriekš vēlēšanu rezultāti tiek pasludināti par nelikumīgiem, ir viens no cīņas instrumentiem. Uzskatu, ka šādus instrumentus nedrīkst izmantot un tie ir kaitīgi demokrātiskai sabiedrībai".

Putina komentāri uzskatāmi arī par brīdinājumu neatkarīgajiem vēlēšanu novērotājiem, kas pēc pērn 4.decembrī notikušajām parlamenta apakšpalātas Valsts domes vēlēšanām ziņoja par plašiem pārkāpumiem, bet Putins viņus savulaik nodēvēja par Rietumu apmaksātiem aģentiem.

Jau kopš otrdienas Krievijas valsts medijos un augsta ranga amatpersonu izteikumos saskatāmi centieni pārliecināt, ka jebkādi protesti pret vēlēšanu rezultātiem pēc tām būs vien iepriekš pašas opozīcijas izstrādātas krāpniecības shēmas sekas.

Krievijas televīzijas Pirmais kanāls trešdienas rītā vēstīja, ka krāpšanu vēlēšanās plānoja gados jauni Putina pretinieki. Videoierakstā bija redzami divi pusaudži ar opozīcijai raksturīgajām baltajām lentītēm pie krūtīm, kas stāstīja, ka ir aizturēti, kad mēģināja izplatīt opozīcijas atbalstītājiem viltotus vēlēšanu biļetenus. Pusaudži arī atzinās, ka plānoja veikt arī citus vēlēšanu pārkāpumus.

Savukārt otrdien Krievijas Centrālās vēlēšanu komisijas vadītājs Vladimirs Čurovs paziņoja, ka internetā ir ievietots video, kurā ar mobilo telefonu it kā ir nofilmēts vēlēšanu pārkāpums par labu Putinam.

Video ir samontēts tā, lai izskatītos, ka tas filmēts vēlēšanu dienā vēlēšanu iecirknī, apgalvoja Čurovs.

Svētdien Krievijā notiks prezidenta vēlēšanas, pēc kurām Putins, kas valsts augstākajā amatā jau bija no 2000.līdz 2008.gadam, cer atgriezties Kremļa vadītāja amatā šoreiz jau uz sešu gadu pilnvaru termiņu līdzšinējo četru vietā.

Krievijas prezidenta vēlēšanām Centrālā vēlēšanu komisija par prezidenta amata kandidātiem ir reģistrējusi valdošās partijas "Vienotā Krievija" izvirzīto premjerministru Vladimiru Putinu, Krievijas Federācijas Komunistiskās partijas izvirzīto Genadiju Zjuganovu, partijas "Taisnīgā Krievija " izvirzīto Sergeju Mironovu, Krievijas Liberāldemokrātiskās partijas kandidātu Vladimiru Žirinovski, kā arī neatkarīgo kandidātu uzņēmēju un miljardieri Mihailu Prohorovu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!