Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins sestdien apsveicis savu "dārgo draugu" kubiešu revolūcijas līderi Fidelu Kastro 90 gadu jubilejā.

"Jūs baudāt dziļu cieņu Krievijā kā izcils valstsvīrs, kurš visu savu dzīvi veltījis kalpošanai kubiešu tautai," teikts Putina telegrammā, kas izvietota Kremļa mājaslapā. "Ir grūti pārvērtēt jūsu personīgo ieguldījumu draudzības un sadarbības attīstībā starp mūsu valstīm. Es vēlu jums labu veselību, ilgu mūžu, dzīvesprieku un labklājību."

Kastro ir viena no mūsdienu vēstures figūrām, kas pretojās ASV un pārvērta Kubu par ciešu PSRS sabiedroto.

Attiecības starp Maskavu un Havanu cieta pēc PSRS sabrukuma, kad izbeidzās dāsnā Maskavas finanšu palīdzība, kas nodarīja smagu triecienu salas ekonomikai.

Bijušais VDK aģents Putins mēģinājis uzlabot attiecības ar Kubu un pēdējo reizi tikās ar Kastro 2014. gadā vizītes laikā Kubā.

Fidels Kastro 2006.gadā sliktas veselības dēļ nodeva varu savam brālim Raulam Kastro, kurš sākumā bija prezidenta pienākumu izpildītājs, bet no 2008. gada - prezidents.

Rauls Kastro, kuram ir 85 gadi, ir pakāpeniski atvēris ārpasaulei Kubas ekonomiku un atjaunojis Kubas diplomātiskās attiecības ar ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!