Foto: AFP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir parakstījis rīkojumu, ar kuru apžēlots apcietinātais naftas magnāts un Kremļa kritiķis Mihails Hodorkovskis, kurš cietumu nu jau ir pametis, vēsta Krievijas mediji.

Kremļa oficiālajā internetā vietnē ievietotais rīkojums stājas spēkā ar parakstīšanas brīdi - 20. decembri.

"Pamatojoties uz humāniem principiem, nosaku: 1. Apžēlot 1963. gadā Maskavā dzimušo apsūdzēto Hodorkovski Mihailu Borisa dēlu, atbrīvojot viņu no turpmākas soda izciešanas ieslodzījumā. 2. Šis rīkojums stājas spēkā tā parakstīšanas dienā," teikts dokumentā.

Apžēlotais ir pametis cietumu un atrodas brīvībā, atsaucoties uz Hodorkovska advokātu Vadimu Kļuvgantu, ziņo "RIA Novosti". Jurists par to esot saņēmis oficiālu apstirpinājumu no kolonijas vadības.


Iepriekš ziņots, ka Hodorkovskis ir "atbrīvots no soda izciešanas" un varētu iznākt no cietuma šīs dienas laikā, "RIA Novosti" uzzināja Sodu izciešanas pārvaldes Karēlijas dienestā.

Tikmēr aģentūra "Interfax", atsaucoties uz saviem avotiem, ziņoja, ka Hodorkovkis koloniju jau ir pametis. Tomēr žurnālisti, kas gaida cietuma ārpusē, Hodorkovski iznākam no iestādes nav redzējuši, raksta "The Guardian".

Par to, ka Hodorkovskis ir lūdzis viņu apžēlot, Putins paziņoja ceturtdien. "Viņš to nedarīja, bet tagad pavisam nesen viņš tādu papīru uzrakstīja un vērsās pie manis ar apžēlošanas lūgumu," norādīja Putins. Notiesātais esot atsaucies uz "humāniem apsvērumiem" - viņam ir slima māte, skaidroja prezidents.

Hodorkovska advokāti gan nebija informēti par šāda lūguma esamību, savukārt laikraksts "Komersanst" piektdien raksta, ka notiesātais apžēlošanas lūgumu nolēmis uzrakstīt pēc sarunas ar specdienestu darbiniekiem - saruna notikusi bez advokātu klātbūtnes. Hodorkovskim esot stāstīts par jauna kriminālprocesa iespējamību un viņa mātes veselības pasliktināšanos, ziņo laikraksts.

Bez apžēlošanas Hodorkovskim brīvībā būtu jāiznāk 2014. gada augustā, norāda raidsabiedrība BBC.

Mihails Hodorkovskis ir dzimis 1963. gada 26. jūnijā, Maskavā studējis Mendeļejeva Ķīmisko tehnoloģiju institūtā. 1989. gadā Hodorkovskis ar partneriem atvēra vienu no pirmajām Krievijas komerciālajām bankām "Menatep".

Vēlāk Hodorkovskis ar partneriem izveidoja holdinga kompāniju "Rosprom" - "Group Menatep Limited" priekšteci, vēstīts interneta vietnē www.khodorkovsky.com.

1996. gadā Hodorkovkis un partneri nopirka lielāko daļu privatizācijai nodotās naftas kompānijas "Jukos" ("Yukos") akciju. 2003. gadā kompānija bija krietni izaugusi un ražoja 20% Krievijas naftas. Uzņēmums kļuva par Krievijas otru lielāko nodokļu maksātāju.

Miljardieri Hodorkovski, kurš atbalstīja Krievijas liberālo opozīciju un kritizēja prezidentu Putinu, 2003. gadā apcietināja un apsūdzēja par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un krāpšanos. Līdzās Hodorkovskim aizturēja un tiesāja arī "Jukos" akcionāru Platonu Ļebedevu. 2005. gadā ietekmīgajam uzņēmējam piesprieda deviņu gadu cietumsodu, kuru apelācijā izdevās samazināt par gadu. Hodorkovski nosūtīja uz cietumu Sibīrijā.

Otrā tiesas procesā 2010. gadā Hodorkovski un Ļebedevu atzina par vainīgiem piesavināšanā un naudas atmazgāšanā, piespriežot 14 gadu cietumsodu, kuru apelācijas procesā samazināja uz 13 gadiem, soda izciešanu skaitot no apcietināšanas brīža 2003. gadā.

2012. gada nogalē tiesa piespriesto sodu samazināja vēl par diviem gadiem, tāpēc Hodorkovskim brīvībā vajadzēja iznākt jau nākamgad.

Par otro tiesas procesu bažas pauduši vairāku Rietumvalstu līderi. Viņi apšauba procesa caurredzamību un to, vai Krievijas tiesa nemēģina apsūdzētos divreiz notiesāt par vienu un to pašu pārkāpumu, kas ir pretrunā ar starptautiskajiem cilvēktiesību aktiem. Turklāt Rietumu līderi izteikušies, ka šis process grauj Krievijas starptautisko reputāciju un apdraud tās modernizācijas centienus.

Hodorkovskis uzsver, ka ir politiskas vajāšanas upuris un notiesāts tāpēc, ka kritizējis Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Hodorkovskis kopš deviņdesmitajiem gadiem nodarbojās ar labdarību. 2001. gadā uzņēmējs nodibināja "Jukos" finansētu "Atvērtās Krievijas" fondu, kura mērķis bija pilsonskās sabiedrības stiprināšana. Tāpat uzņēmējs atbalstīja opozīcijas politiskās partijas.

Par savu darbību Hodorkovskis 2011. gadā bija nominēts Izcilā krievu zinātnieka un disidenta Andreja Saharova prēmijai. 2010. gadā Hodorkovskim piešķīra starptautisku cilvēktiesību balvu - Dr. Rainera Hildebrandta medaļu. 2010. gada maijā "Radio France International" pasludināja Hodorkovski par "nedēļas Eiropieti".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!