Foto: Publicitātes attēls

Kremlis un tā saimnieks Vladimirs Putins velta lielas pūles tam, lai atjaunotu kontroli pār Ukrainu. Šim nolūkam Maskava izmanto propagandu, melus, provokācijas, korumpētus vietējos politiķus, bet par galvenajiem Kremļa sabiedrotajiem situācijas destabilizācijai Kijevā ir kļuvuši prezidenta Viktora Janukoviča laika oligarhi, savā ziņojumā secina Krievijas opozīcijas aktīvists Iļja Jašins.

Lai gan daudzi ir pieņēmuši, ka aktīvais karš Ukrainā ir beidzies, tā gluži nav patiesība, norāda Jašins.

"Patiesībā karš turpinās – un ne tikai separātistu kontrolētajās teritorijās, bet arī pašā Kijevā. Putins ir pielicis lielas pūles, lai pakļautu Ukrainu Kremļa kontrolei. Lai to sasniegtu, viņš ķeras pie "hibrīdagresijas" metodēm – propagandas, provokācijām, korumpētiem vietējiem politiķiem," Jašins ierakstījis savā "Facebok" lapā.

Par galvenajiem Kremļa sabiedrotajiem situācijas destabilizēšanai ir kļuvuši vietējie kriminālie oligarhi, kuru bizness vēl prezidenta Janukoviča laikā sapludināts ar varas struktūrām, skaidro opozicionārs.

"Šie oligarhi, tāpat kā Putins, ir ieinteresēti gremdēt Ukrainu haosā. Pirmajiem tas nepieciešams, lai atjaunotu savas pozīcijas. Putinam to vajag, lai atgūtu kontroli pār kaimiņvalsti, pie varas izbīdot lojālus politiķus," skaidro opozīcijas aktīvists.

Kremļa propagandas, melu un provokāciju mērķis nav tikai dezinformēt Krievijas un Ukrainas sabiedrības, bet arī veicināt naidu Ukrainas sabiedrībā, uzsver Jašins. Turklāt Krievijas propaganda izmanto nacistu politiķa Josifa Gebelsa principu –, jo briesmīgāki meli, jo vieglāk tiem noticēt, skaidro Jašins, par piemēru minot Krievijas mediju izdomāto stāstu par Slovjanskā "krustā sisto puisēnu".

Ukrainas parlamentā ir pārstāvēts vesels politiķu bloks, kas būtībā pārstāv Kremļa intereses, uzskata aktīvists, runājot par partiju "Opozīcijas bloks", kas veidota uz izjukušās Janukoviča "Reģionu partijas" bāzes.

Kā spilgtu Kremļa intereses aizstāvoša oligarha piemēru Jašins izceļ Aleksandru Oņiščenko – Ukrainas "gāzes baronu". Janukoviča laikā viņš atbildēja par gāzes biznesu un ar krāpniecisku shēmu palīdzību ieguva milzu bagātību.

Tagad Oņiščenko no Ukrainas ir aizbēdzis un finansē vērienīgas mediju kampaņas pret Ukrainu. Savukārt aiz šīm Oņiščenko kampaņām stāv Kremļa kuratori, kuri viņu instruē par uzbrukumiem Kijevai, apgalvo Jašins.

Pateicoties Putina politikai Krievijai pasaulē faktiski vairs nav sabiedroto un valsti uzskata par agresīvu un neprognozējamu, uzskata Jašins. "Tādas valstis, kā rāda vēsture, bieži ņem nelabu galu, ja to nepieskaitāmos līderus savlaicīgi neaptur," viņš raksta, skaidrojot, ka pašas Krievija tautas interesēs ir šādu līderi apturēt.

Ar pilnu ziņojuma "Kremļa hibrīdagresija" var iepazīties šeit.

Iļja Jašins ir Krievijas opozīcijas "Tautas brīvības partijas" (PARNAS) aktīvists, pērn nogalinātā politiķa Borisa Ņemcova līdzgaitnieks un prezidenta Vladimira Putina kritiķis.

Rezonansi izraisīja viņa ziņojums par Kremļa radīto situāciju, ka Čečenijas Republikā ir izveidojusies faktiski nekontrolējama "islāma valsts" ar Ramzanu Kadirovu priekšgalā.

"Delfi" interviju ar Jašinu var lasīt šeit. Kā izskatās un kas notiek karadarbības zonā Ukrainā, var ieskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!