Foto: AP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir devis rīkojumu atdot Ukrainai anektētajā Krimas pussalā palikušo Ukrainas armijas militāro tehniku, kas pieder vienībām, kuras nav pārgājušas Maskavas pusē, vēsta aģentūra UNIAN.

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu piektdien ziņoja Putinam, ka Kijevai uzticīgās Ukrainas armijas vienības ir pametušas Krimu.

"Pabeigta valsts simbolikas maiņa uz visiem kuģiem un visās vienībās, kas pārnākušas Krievijas armijas pusē. Necieņas un apgānīšanas akti pret Ukrainas valsts simboliku nav pieļauti," paziņoja Šoigu.

Pēc tam ministrs lūdza Putina atļauju sākt militārās tehnikas nodošanu Ukrainai, precizējot, ka runa ir arī par "kuģiem un aviāciju".

"Piekrītu, izpildiet," norīkojis Putins.

Vēstīts, ka uz 26. martu Krievijas spēki bija pārņēmuši visas Ukrainas militārās bāzes Krimā.

Krievija un Ukraina ir vienojusies par Krimā esošo Ukrainas spēku izvešanu no pussalasTurpināt dienestu Krievijas armijā nolēmuši aptuveni 50% Ukrainas karavīru. 

Krievija ir okupējusi un anektējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Maskava ir paziņojusi, ka aizstāv krievvalodīgos un patur tiesības savus tautiešus aizsargāt arī citos Ukrainas reģionos.

Pēc 16. martā Krimā notikušā starptautiski neatzītā referenduma, kurā 97% balsotāju izteikuši vēlmi pievienoties Krievijai18. martā Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja līgumu par pussalas uzņemšanu Krievijas Federācijas sastāvā.

Kijeva un ASV un Eiropas Savienība (ES) referendumu, kurš noticis pārkāpjot Ukrainas un starptautiskos likumus, kā arī Krievijas militārās intervences apstākļos, neatzīst. Ukrainas amatpersonas norāda, ka referenduma rezultāti un tā augstā aktivitāte (piedalījušies 83% Krimas iedzīvotāju) ir falsificēti.

Krimas pussala Krievijas spēku kontrolē atrodas jau no februāra beigām, kad svarīgākos objektus un Ukrainas armijas bāzes ir ieņēma vai ielenca bruņotas vienības, kuras plaši uzskata par Krievijas karaspēku, lai gan Krievija savu spēku klātbūtni ārpus bāzēm Krimā noliedza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!