Foto: AFP/Scanpix
Pēc Ukrainas krīzes beigām Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam būs grūti mierīgi aiziet un viņš var ķerties pie "netīrām lietiņām Moldovā vai pat Baltijas valstīs", intervijā Lietuvas televīzijai "Info TV" savu redzējumu paudis laikraksta "The Economist" apskatnieks Edvards Lūkass.

"Situācija Krievijā tikai pasliktināsies. Putins ir iedzinis sevi stūrī. Viņš demonizē Ukrainu un Rietumus. Putins mēģina pārliecināt, ka Ukrainā valda fašisti, kas nogalina bērnus un pastrādā citus nežēlīgus noziegumus. Tā nav patiesība, bet krievu tauta tic šiem meliem," Lūkasa intervijā stāstīto citē portāls "Delfi.lt".

Šādā situācijā Putina mierīga aiziešana pēc Ukrainas krīzes beigām varētu būt apgrūtināta, norāda Centrālās un Austrumeiropas politikas speciālists. "Viņš var ķerties pie netīrām lietiņām Moldovā vai pat Baltijas valstīs," turpina Lūkass, norādot, ka problēmas turpināsies visu laiku, kamēr vien Krievijā pie varas būs Putina režīms.

Lūkass uzskata, ka Aukstais karš nekad tā īsti nav beidzies. "Deviņdesmitajos gados Krievija konfliktēja ar kaimiņiem, bet dažādās varas struktūrās dominēja pretrietumnieciski uzskati. Situācija sāka ievērojami pasliktināties pēdējos gados pēc Putina atgriešanās Krievijas prezidenta amatā," skaidro apskatnieks.

Krievija, izmantojot savus energoresursus, naudu un propagandu, mēģina pārliecināt kaimiņus, ka tai ir jādominē pār tuvējām valstīm. "Šī Krievijas politika nav nekāds jaunums," uzver Lūkass.

Žurnālists stāsta, ka jau daudzus gadus aicina cilvēkus nepirkt Krievijā ražotas preces un produktus, jo "šīs valsts bizness ir saistīts ar noziedzīgo režīmu"

"Šie notikumi nepamodinās Eiropu, lai tā beidzot saprastu, ar ko tai ir darīšana," Lūkass ir pesimistisks par Rietumu gatavību adekvāti reaģēt uz Krievijas draudiem pēc Malaizijas lidmašīnas notriekšanas. Lai arī Ukraina pēdējā laikā gūst panākumus kaujas laukā, tai ir nepieciešama Rietumu palīdzība, lai tiktu galā ar ekonomisko krīzi, bet "es neesmu pārliecināts, vai tam ir gatava Brisele", norāda analītiķis.

"Putins turpinās savu agresīvo un represīvo politiku, mēģinās to vērst pret ārvalstīm," turpmāko Krievijas rīcību paredz Lūkass, piebilstot, ka Krievijas prezidents cer, ka Rietumi zaudēs un centīsies tos vājināt.

"Pat tad, ja Putins būs spiests atkāpties no notikumiem Ukrainā, Krieviju tik un tā gaida drūma nākotne. Krievija galu galā būs izolēta un nestabila valsts," nobeidz Lūkass.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!