Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pieņēmis likumu, ar kuru tiek ieviesta skolēnu testēšana, lai noteiktu narkotisko un psihotropo vielu klātbūtni viņu organismā, vēsta “Interfax”.

Likums apstiprināts maija beigās, un tas paredz, ka Krievijā tiek ieviesta agrīnās apzināšanas sistēma, kas ļaus noteikt, vai vispārējo un profesionālās izglītības iestāžu skolēni lietojuši narkotiskās vai psihotropās vielas bez atbilstoša ārsta nozīmējuma.

Likumā tāpat tiek noteiktas federālo un vietējo varas iestāžu pilnvaras, lai nodrošinātu narkotiku lietošanas profilaksi, tostarp paredzot pilnvaras ieviest sociāli psiholoģiskās testēšanas un profilaktisko apskašu kārtību, lai šādi jau agrīnā stadijā apzinātu potenciālos narkotiku lietotājus.

Likums paredz, ka pusaudžu testēšana, ja viņi vēl nav sasnieguši 15 gadu vecumu, varēs notikt tikai ar viņu vecāku piekrišanu, bet tie jaunieši, kas vecāki par 16 gadiem, piekrišanu varēs sniegt paši.

Testi skolēnu vidū ieviesti, kai noteiktu riska grupas un laikus sniegtu medicīnisko un psiholoģisko palīdzību.

Testēšana notiks sarunas formātā, kā arī pusaudži tiks pārbaudīti ar testu palīdzību. Testēšanas rezultātus paredzēts paturēt noslēpumā.

Savukārt Maskavā vecākās cilvēktiesību organizācijas - Maskavas Helsinku grupas, pārstāve Ludmila Aleksejeva paudusi bažas, ka šis likums radīs pamatu tā ļaunprātīgai piemērošanai un iecerētā testēšana var izpausties rupjās un diskriminējošās formās. Viņas skatījumā, tas nav veids, kādā cīnīties ar narkomāniju. Viņa paudusi pārliecību, ka Krievijā tiek noliegti visas tās metodes, kas narkotiku profilaksei tiek izmantotas citur pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!