Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien čečenu un ingušu masveida deportācijas 57.gadadienā nosūtīja līdzjūtības vēstules Čečenijas promaskaviskās administrācijas vadītājam un Ingušijas prezidentam. Putins tomēr uzsver, ka Čečenija ir Krievijas daļa, tādējādi attaisnojot Krievijas militāro iebrukumu šajā Ziemeļkaukāza republikā, kurā nogalināti daudzi čečeni.
Pretstatā savam priekštecim valsts vadītāja amatā Borisam Jeļcinam, Putins, kura popularitāti pirms prezidenta vēlēšanām palīdzēja strauji palielināt iebrukums Čečenijā, šādu līdzjūtību izteicis jau otro gadu pēc kārtas.

Putina vēstulē Čečenijas administrācijas vadītājam Ahmadam Kadirovam izteikta līdzjūtība visiem, kuri bijuši izsūtīti un kuri deportācijās zaudējuši tuviniekus, tomēr uzsvērts: "Mūsu valsts tautām ir kopīgs liktenis.. Tagad neviens mūs nevarēs šķirt, neviens nevarēs sēt naida un neuzticības sēklu."

Savukārt Krievijas prezidenta vēstulē Ingušijas prezidentam Ruslanam Auševam teikts: "Desmitiem tūkstoši cilvēku zaudēja savu dzimto zemi un tuviniekus. Šie noziegumi nevar tikt attaisnoti."

1944.gada 23.februārī visi čečeni un inguši pēc Staļina rīkojuma tika izsūtīti uz Vidusāziju un Sibīriju. Padomju varas iestādes abas tautas apsūdzēja sadarbībā ar nacistiem un reabilitēja tikai 50.gadu otrajā pusē pēc Staļina nāves.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!