Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien devis rīkojumu izveidot nacionālo fondu vēstures "popularizēšanai", taču viņa oponenti to uztver, kā kārtējo Kremļa mēģinājumu reabilitēt noziedzīgo padomju režīmu.

Jaunveidojamais Tēvzemes vēstures fonds "popularizēs Krievijas vēsturi mūsu valstī un ārzemēs, sargājot krievu tautas vēsturisko mantojumu un tradīcijas," teikts Putina parakstītajā dekrētā.

Fonda vadīšanu prezidents uzticējis Valsts domes spīkeram Sergejam Nariškinam, bet padomdevēju padomē būs universitāšu un muzeju pārstāvji.

Jaunais fonds ir kārtējais solis "padomju pagātnes reabilitācijai," uzskats Krievijas Valsts humanitārās universitātes vēstures lektors Jurijs Čurganovs. "Kad tiek radīta jauna ideoloģija, tam ir ietekme uz humanitārajām zinātnēm, arī vēsturi."

Nariškins ir pazīstams ar aktīvu vēršanos pret vēstures "falsifikāciju", īpaši jautājumos, kas saistīti ar PSRS uzkundzēšanos Austrumeiropas valstīm pēc Otrā pasaules kara.

Tikai otrdien viņš apsūdzēja Ukrainu "uzbrukumā vēsturei", ar to domājot komunistisko pieminekļu aizvākšanu no publiskās telpas.

Arī Polija izpelnījusies viņa kritiku par ieceri atbrīvoties no uzspiestā komunistiskā režīma simboliem, ko Krievijas parlamenta apakšpalātas spīkers nosauca par "cinisku un amorālu".

Savukārt Krievijas kultūras ministrs Vladimirs Medinskis "amoralitāti" pārmetis ilggadējam Krievijas Valsts arhīva direktoram Sergejam Miroņenko, kurš atļāvās paziņot, ka padomju mīts par zemessargiem, kas 1941. gadā varonīgi aizsargājuši Maskavu, ir mīts.

Neilgi pēc tam Miroņenko direktora amatu atstāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!