Foto: AP/Scanpix
Krievijas prezidents Vladimirs Putins ikgadējā apsveikumā, kas adresēts ārvalstu līderiem un valdībai, apsveicis jaunievēlēto ASV prezidentu Donaldu Trampu, nevis prezidentu Baraku Obamu, sestdien vēsta "CNN".

CNN atzīmē, ka Putins sveicienus Obamam, viņa ģimenei un ASV iedzīvotājiem nosūtījis piektdien, vienlaikus reaģējot uz ASV lēmumu - izraidīt 35 Krievijas diplomātus no ASV.

Putins savā apsveikumā Trampam arī norādījis, ka pēc Trampa inaugurācijas 20. janvārī, jaunais valsts vadītājs "darbosies konstruktīvi un pragmatiski, lai varētu atjaunot abu valstu divpusējo sadarbību dažādās jomās un starptautiskajā arēnā pavisam jaunā līmenī".

"Galvenās globālās un reģionālās problēmas, kas mūsu valstis ir skārušas pēdējo gadu laikā, skaidri apliecina, ka Krievijas un ASV attiecības ir svarīgs faktors, nodrošinot stabilitāti un drošību mūsdienu pasaulē," citējot paziņojumā teikto, informē CNN.

Jau ziņots, ka ASV prezidents Donalds Tramps uzslavējis Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu par tā lēmumu - neizraidīt ASV diplomātus no Krievijas, par spīti tam, ka ASV ir izraidījusi Krievijas diplomātus, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Savā tvitera kontā Tramps ierakstījis tvītu, kurā uzlavējis Putinu par rīcību, kā arī norādījis, ka Krievijas prezidents "ir ļoti gudrs".

Tāpat vēstīts, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien atteicies no ārlietu ministra Sergeja Lavrova priekšlikuma izraidīt no Krievijas 35 amerikāņu diplomātus, tādejādi atbildot uz Baltā nama lēmumu izraidīt Krievijas pārstāvjus.

Kremļa saimnieks norādīja, ka Maskava neizraidīs ASV diplomātus, bet atgādināja, ka saskaņā ar starptautisko praksi Krievija ir viss nepieciešamais pamatojums, lai adekvāti reaģētu, ziņo aģentūra "RIA Novosti".

Kremļa saimnieks arī uzaicinājis ASV diplomātu bērnus uz Jaungada eglīti Kremlī un apsveicis svētkos visu ASV tautu un nākamo prezidentu Donaldu Trampu.

Vēstīts, ka atbildot uz to, ko ASV uzskata par Krievijas hakeru uzbrukumiem ar mērķi iejaukties ASV prezidenta vēlēšanu norisē, Baltais nams ceturtdien paziņoja, ka izraida no valsts 35 Krievijas diplomātus, kuriem ASV jāpamet 72 stundu laikā.

Pretizlūkošanas ietvaros tikšot slēgti arī divi Krievijas kompleksi Ņujorkā un Merilendā, kuri izmantoti informācijas ievākšanai. Sankcijas celtas pret Krievijas Galveno izlūkošanas pārvaldi (GRU) un Federālās Drošības Biroju, kā arī septiņām citām iestādēm un indivīdiem, ziņo BBC.

Lai tīkla aizstāvjiem ASV un ārpus tām ļautu identificēt, noteikt un traucēt Krievijas kaitniecisko kiberdarbību, ASV publiskojušas notikušo kiberuzbrukumu tehnisko informāciju. Tā pieejama šeit.

Obama iepriekš brīdināja, ka vērsīsies pret Krieviju, ņemot vērā, ka tā apsūdzēta hakeru uzbrukumu īstenošanā demokrātiskajai partijai un tās prezidenta kandidātei Hilarijai Klintonei. Krievija savu iesaisti notikušajā ir noliegusi.

Obama diplomātu izraidīšanu un Krievijas izlūkošanas iestāžu darbību apturēšanu ASV komentēja kā "nepieciešamu un atbilstošu rīcību mēģinājumiem kaitēt ASV interesēm", turklāt skaidroja, ka vēršanās pret kaitniecību ar šo vēl neesot beigusies. "Visiem amerikāņiem jābūt brīdinātiem par Krievijas darbībām," norādījis prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!