Foto: AFP/Scanpix

Krievija var "dažu stundu laikā" atjaunot nopietnu militāro klātbūtni Sīrijā, ceturtdien brīdināja Krievijas prezidents Vladimirs Putins, vienlaikus mudinot visas konflikta puses ievērot pamieru.

"Protams, ja būs tāda nepieciešamība, Krievija burtiski dažu stundu laikā ir spējīga palielināt reģionā savu grupējumu līdz tādam apjomam, kas būtu vajadzīgs tā brīža situācijai, un izmantot visu mūsu rīcībā esošo iespēju arsenālu," Sīrijas operācijas dalībnieku apbalvošanas ceremonijā Kremlī sacīja Putins.

"Negribētos to darīt, jo militārā eskalācija nav mūsu izvēle," norādīja prezidents. "Un tāpēc mēs tomēr ceram uz visu pušu veselo saprātu, uz to, ka gan Sīrijas varasiestādes, gan opozicionāri pieturēsies pie miera procesa," viņš piebilda.

Putins pirmdien daudziem par pārsteigumu deva rīkojumu sākt lielākās daļas Sīrijā izvietotā Krievijas armijas kontingenta atvilkšanu. Otrdien Krievijas Aizsardzības ministrija informēja, ka Sīriju ir atstājušas pirmās Krievijas militārās lidmašīnas.

Tiesa gan, Krievijas aizsardzības ministra vietnieks Nikolajs Pankovs otrdien paziņoja, ka Krievijas kara aviācijas spēki, kas paliks Sīrijā pēc kontingenta lielākās daļas atgriešanās dzimtenē, turpinās veikt uzlidojumus teroristu objektiem.

Krievijas bruņotie spēki Sīrijas pilsoņkarā valsts prezidenta Bašara al Asada pusē iesaistījās septembrī.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 270 000 cilvēku.

Sīrijā 27.februārī stājās spēkā pamiers, tomēr tas neattiecas uz grupējumiem, kurus ANO atzinusi par teroristu organizācijām, tādiem kā "Daesh" ("Islāma valsts") un "Al Nusra".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!