Foto: AP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien paziņojis, ka valsts ekonomika nav nonākusi krīzē un ļaunākais jau ir aiz muguras.

Tomēr Putins atzina, ka ļaunākā pārvarēšana vēl nenozīmē to, ka tagad viss valstī sāks iet uz augšu.

Prezidents norādīja, ka pērnā gada nogales un šī gada sākuma notikumu ietekme, iespējams, vēl tikai būs jūtama un tā atspoguļosies dažādos rādītājos.

"Bet kopumā jau skaidrs, ka nekāda sabrukuma nav," uzsvēra Putins, piebilstot, ka Krievijas ekonomikas pamati ir kļuvuši stiprāki un stabilitāti pilnībā nevar iznīcināt.

"Es to pat nesauktu par krīzi. Tas ir zināms fenomens, zināmas grūtības," pavēstīja Kremļa saimnieks.

Krievijas ekonomika, kas stagnēja jau iepriekšējos divus gadus, 2014. gadā saņēma dubulttriecienu - naftas cenu straujo kritumu un rietumvalstu sankcijas, kas tika ieviestas, reaģējot uz Maskavas agresiju pret Ukrainu.

Krievijas valdība aplēsusi, ka valsts ekonomika šā gada pirmajā ceturksnī samazinājusies par 2,2%.

Palielinoties inflācijai, samazinājusies pirktspēja un patēriņš, tāpat samazinājusies arī aktivitāte aizdevumu un uzņēmējdarbības jomās.

Tomēr varasiestādes cer, ka rubļa "atgūšanās" varētu pamudināt Krievijas centrālo banku "Bank Rossii" ievērojami pazemināt bankas bāzes procentu likmi, kas pašreiz ir 14%.

"Bank Rossii" ceturtdien plānojusi kārtējo sanāksmi par monetāro politiku, un vairums ekonomistu prognozē, ka tā samazinās likmi par vismaz vienu procentpunktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!