Foto: RIA Novosti/Scanpix
Ceturtdien, 29. maijā, Kazahstānas pilsētā Astanā Krievijas, Baltkrievijas un Kazahstānas prezidenti parakstījuši līgumu par Eirāzijas ekonomisko savienību, kam būtu jāstājas spēkā 2015. gada 1. janvārī.

"Līguma noslēgšana - tas ir vēsturiskas nozīmes notikums," medijiem teicis Krievijas prezidenta Vladimira Putina palīgs Jurijs Ušakovs, kurš neslēpj, ka Maskava šim līgumam piešķir īpašu nozīmi.

Līgums ticis izstrādāts jau kopš 2011. gada novembra, kad Putins, Lukašenko un Nazarbajevs pieņēma deklarāciju par Eirāzijas integrāciju. Tās pamatā ir Muitas savienības un Vienotās ekonomiskās telpas tiesiskā bāze, kuras normas tika optimizētas un pielāgotas saskaņā ar Vispasaules tirdzniecības asociācijas noteikumiem.

Saskaņā ar šo vienošanos trīs valstis - Krievija, Baltkrievija un Kazahstāna - garantē preču, pakalpojumu, kapitālu un darbaspēka brīvu plūsmu, kā arī īsteno vienotu saskaņotu politiku tādās būtiskās nozarēs kā enerģētika, rūpniecība, lauksaimniecība un loģistika.

Tāpat prezidentu tikšanās laikā izskatīts jautājums par iespējamo Armēnijas pievienošanos Eirāzijas ekonomiskajai savienībai un par Kirgizstānas sagatavošanu Muitas savienības un Vienotās ekonomiskās telpas tiesiskajai un normatīvajai bāzei.

Tāpat savas Kazahstānas vizītes laikā Putins plāno parakstīt memorandu par atomelektrostacijas būvēšanu Kazahstānas teritorijā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!