Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien nosūtījis ratificēšanai Valsts domei Igaunijas-Krievijas robežlīgumus, vēsta Igaunijas nacionālā raidsabiedrība ERR.

Putins iecēlis ārlietu ministra pirmo vietnieku Vladimiru Titovu par savu oficiālo pārstāvi līgumu izskatīšanas lietā abās parlamenta palātās, teikts paziņojumā prezidenta oficiālajā tīmekļa vietnē.

Paziņojumā arī teikts, ka 2014.gada 18.februārī Maskavā parakstītie līgumi atbilst Krievijas likumiem un ir jāratificē.

Igaunijas un Krievijas robežlīguma noslēgšanas process nonāca strupceļā 2005.gadā, taču 2012.gadā tas no jauna tika atsākts.

Igaunijas un Krievijas ārlietu ministri robežlīgumu parakstīja jau 2005.gada maijā Maskavā. Rīgikogu līgumu ratificēja jau tā paša gada vasarā, taču pievienoja tam preambulu, kurā bija norādīts, ka 1920.gada Tartu Miera līgumā noteikto robežu daļēja grozīšana neietekmē citus jautājumus, kas regulēti šajā līgumā. Nepilnu mēnesi vēlāk Krievija paziņoja, ka atsauc savu robežlīguma parakstu, apgalvojot, ka Igaunijas parlamenta pievienotā preambula ļaujot Tallinai izvirzīt pret Maskavu teritoriālas pretenzijas.

Konsultācijas par robežlīgumu Igaunija un Krievija atsāka 2012.gada oktobrī. 2013.gada maijā tās noslēdzās ar vienošanos līguma tekstu papildināt ar diviem būtiskiem teikumiem.

Pirmajā teikumā puses apstiprina, ka līgums regulē tikai ar valsts robežu saistītos jautājumus. Otrs teikums apstiprina, ka nevienai no pusēm attiecībā pret otru nav teritoriālu pretenziju. Pārējais līguma teksts ir tieši tāds pats kā 2005.gada versijā.

Robežlīgums paredz, ka Igaunija un Krievija apmaina 128,6 hektārus zemes un 11,4 kvadrātkilometrus Peipusa ezera ar vienādiem nosacījumiem. Igaunija iegūst Krievijai piederošu zemi Igaunijas dienvidaustrumos, kur atrodas igauņu ciemats un daļa vietējā ceļa, bet apmaiņā tā Krievijai atdod 68,9 hektārus meža un 33,9 hektārus purva zemes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!