Krievijas prezidents Vladimirs Putins draudējis atcelt oktobrī paredzēto vizīti uz Indiju, ja cietumā joprojām atradīsies par ieroču kontrabandu uz mūžu notiesātie krievu lidotāji no Latvijas, ziņo britu laikraksts "Daily Telegraph".
Kāds krievu diplomāts teicis, ka tādā gadījumā "Putina vizīte nenotiks". Laikraksts arī atgādina, ka Maskava brīdinājusi ar šausmīgām sekām, ja kaut kas notiks kaut ar vienu no lidotājiem, no kuriem vienam ir smaga tuberkuloze un viņa veselības stāvoklis tiek raksturots kā "tuvs nāvei".

Indijas ārlietu ministrs pēc sarunām ar savu Krievijas kolēģi izteicies, ka iespējami ātri centīsies panākt šīs lietas noturīgu risinājumu.

Maskavas rīcība krasi kontrastējot ar Londonas bezdarbību attiecībā uz sestā notiesātā - britu pilsoņa Pītera Blīča - likteni. Britu ārlietu ministram Robinam Kukam tika vairākkārt pārmests tas, ka viņš vizītes laikā Indijā aprīlī par lidotāju lietu nav bildis ne vārda.

"Daily Telegraph" norāda, ka šī lieta tiek uzskatīta par politiski motivētu. Tajā iesaistīti kā britu, tā indiešu izlūkdienesti un lietas apstākļi ir dīvaini - Blīčs lidojis ar bīstamo ieroču kravu draudu dēļ, ekipāža domājusi, ka krava ir legāla, savukārt Dānijas pilsonim Nīlsam Kristiānam Nīlsenam (Niels Christian Nielsen), kas saukts arī par Kimu Deivij un tiek uzskatīts par vienu no afēras organizatoriem, ļauts aizbēgt pavisam neskaidros apstākļos. Par lietas iztiesāšanu un apsūdzības atbilstību arī uzdots daudz nopietnu jautājumu.

Pieciem lidotājiem no Latvijas un britam Pīteram Blīčam Kalkutas tiesa piesprieda mūža ieslodzījumu, atzīstot viņus par vainīgiem ieroču kontrabandā un sazvērestībā ar mērķi gāzt Indijas valdību. Spriedums ir pārsūdzēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!