Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis parlamenta pieņemto likumu, kas paredz, ka nevalstiskās organizācijas (NVO), kuras saņem finansējumu no ārvalstīm, jāreģistrē kā "ārvalstu aģenti".

Prezidenta parakstīto likumu 13.jūlijā pieņēma parlamenta apakšpalāta Valsts dome, bet pēc tam 18.jūlijā apstiprināja parlamenta augšpalāta Federācijas padome.

Likums, kas stāsies spēkā četrus mēnešus pēc tā publicēšanas oficiālajā vēstnesī, paredz, ka visas NVO Krievijā, kas tiek finansētas no ārvalstīm un iesaistās politikā vai darbojas ārvalstu vai citu starptautisko finansētāju interesēs, būs jāreģistrē kā "ārvalstu aģenti" un varas iestādes veiks daudz detalizētākas šo organizāciju darbības pārbaudes.

Jaunajā likumā definēts, ka politiskas NVO aktivitātes ir darbības ar mērķi "ietekmēt valsts institūciju lēmumus ar mērķi mainīt valsts politiku", kā arī veidot sabiedrības viedokli.

Tiem, kas neveiks reģistrāciju, draud līdz 300 tūkstošu rubļu (5264 latus) liela soda nauda, kā arī šādas NVO atbildīgās amatpersonas varēs sodīt ar līdz pat diviem gadiem cietumā.

Likums tiks attiecināts visām NVO, kas saņem naudu vai īpašumu no ārvalstīm.

Trešdien publicēti valsts pētījumu aģentūras VCIOM aptaujas rezultāti liecina, ka vairāk nekā 60% aptaujāto Krievijas iedzīvotāju par "pilnībā nepieņemamu" un "diezgan nepieņemamu" uzskata NVO finansējuma saņemšanu no ārvalstīm.

Likumprojekts tika izstrādāts pēc tam, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins apsūdzēja ASV Valsts departamentu par to opozīcijas aktīvistu finansēšanu, kas protestē pret viņa valdīšanu valstī.

Pirms parlamenta apakšpalātas Valsts domes vēlēšanām pērn decembrī Putins, kas tolaik bija premjerministrs, nosodīja Rietumu mēģinājumus "ietekmēt vēlēšanu kampaņas gaitu", izmantojot Krievijas NVO, norādot, ka "tā ir vējā izsviesta nauda".

Viņa kritika tika uztverta kā galvenokārt vērsta pret Maskavā bāzēto organizāciju "Golos" ("Balss"), kas finansējumu saņem no ārvalstīm un uzrauga vēlēšanu kampaņu un balsojumu norisi. "Golos" vairākkārt norādīja uz dažādiem pārkāpumiem decembrī notikušajās Valsts domes vēlēšanās un martā notikušajās prezidenta vēlēšanās, kurās uzvarēja Putins un pēc četru gadu pārtraukuma atgriezās Kremlī.

NVO Krievijā, kas saņem finansējumu no ārvalstīm, paudušas bažas, ka likumprojekts kavēs to darbību un vēl vairāk sabojās to tēlu Krievijas iedzīvotāju acīs.

Plašsaziņas līdzekļi nesen vēstīja, ka Krievijā tiek plānots pieņemt likumu , kas noteiks, ka arī tiem plašsaziņas līdzekļiem, kas saņem finansējumu no ārzemēm, ir jāreģistrējas kā " ārvalstu aģentiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!