Foto: AP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins atzinis, ka pareizticīgo baznīca ir dabisks valsts sabiedrotais Maskavas ietekmes izplatīšanai bijušās PSRS teritorijā.

Ar šo atklāsmi viņš nācis klajā valsts televīzijā pirmdienas vakarā pārraidītajā filmā, kas veltīta baznīcas atdzimšanai pēc PSRS sabrukuma.

"Viskritiskākajos mūsu vēstures brīžos mūsu tauta vērsusies pie savām saknēm, reliģiskajām vērtībām," intervijā filmas veidotājiem saka Putins.

Līdz ar viņu filmai intervēts Krievijas pareizticīgo baznīcas patriarhs Kirils un vairums citu klēra augtākā ranga pārstāvju.

Putins norādījis, ka baznīca aizpildījusi "morālo vakuumu" pēc PSRS sabrukuma.

"Tā bija dabīga krievu tautas atdzimšana," uzsvēris Kremļa saimnieks. "Mums ir daudz sadarbības līniju starp baznīcu un valsti."

Krievijas prezidents piebildis, ka pareizticīgo baznīca ir "valsts dabiskā partnere" un "tautu vienotības faktors" bijušās PSRS telpā.

Gandrīz divas stundas garo filmu "Krievijas otrreizējā kristianizācija" veidojusi pareizticīgo baznīcas Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Filmas autori uzsvēruši, ka Krievija ik gadu visā pasaulē uzbūvējot 1000 baznīcu, kas esot kas vēl nepieredzēts visā kristietības vēsturē. Viņi arī atgādinājuši, ka tas notiekot "laikmetā, kad Rietumos baznīcas tiek slēgtas".

Filma noslēdzas ar kadriem, kuros redzama Zemeslode, un no valstīm, kur pārstāvēta Krievijas pareizticīgā baznīca, izstaro spoži stari.

Autori uzbrukuši arī "Krievijas sabiedrības liberālajai daļai", kuru "kaitina baznīcas pozīcija".

Jau iepriekš apskatnieki norādījuši uz arvien ciešākajām saitēm starp pareizticīgo baznīcu un Kremli. Valsts televīzijas ziņu raidījumos arvien biežāk tiek atspoguļota baznīcas dzīve un patriarha Kirila runas.

Savā pēdējā uzrunā par stāvokli valstī pagājušā gada decembrī Putins, atsaucoties uz Kirilu, kas pasludinājis reliģiju par "vienīgo garīgo saikni" starp sabiedrības locekļiem, paziņoja, ka Krievijai trūkstot "garīgo saikņu" un tradicionālo vērtību.

Tikmēr daļa sabiedrība pauž neapmierinātību ar reliģijas pieaugošo ietekmi un ielaušanos skolās, kur pareizticīgo priesteri tagad pasniedz "pareizticīgo kultūru".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!