Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien pavēlējis izvest karaspēku no Sīrijas, paziņojot, ka visi Krievijas mērķi šajā valstī ir sasniegti, vēsta CNN.

Karaspēka izvešana no Sīrijas sāksies otrdien, ziņo Krievijas propagandas medijs "Sputnik".

Tāpat medijs norāda, ka Putins par šo lēmumu telefonsarunā informējis Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu.

"Domāju, ka uzdevums, kas tika dots Aizsardzības ministrijai un bruņotajiem spēkiem, tika sasniegts. Es pavēlēju aizsardzības ministram jau rītdien sākt mūsu karaspēka lielākās daļas izvešanu no Sīrijas," sacīja Putins.

Taču viņš uzsvēris, ka joprojām darbosies jūras kara flotes bāze Tartusā un Hmeimimas aviobāze.

Britu raidsabiedrība BBC vērš uzmanību, ka Putins ar šiem paziņojumiem nācis klajā pēc Ženēvā notiekošajām Sīrijas miera sarunām, kas sākās pirmdien.

Jau ziņots, Krievijas Aizsardzības ministrija pirmdien paziņoja, ka tā atvērs savas militārās bāzes Sīrijā starptautiskajiem humānās palīdzības sniedzējiem, lai tādā veidā atvieglotu palīdzības sniegšanu šajā kara plosītajā valstī.

"Ministrija ir gatava sniegt nepieciešamo palīdzību starptautiskajām un ārvalstu organizācijām, piegādājot humānās kravas uz Sīrijas Arābu Republiku," norādīts ministrijas paziņojumā.

Maskava pirmdien atzina, ka pamiers Sīrijā "kopumā" tiek ievērots, neskaitot "atsevišķas provokācijas un artilērijas apšaudes".

Krievija arī paziņoja, ka turpina veikt gaisa triecienus džihādistu grupējumam "Daesh" ("Islāma valsts") un ar teroristu grupējumu "Al Qaeda" saistītajai "Al Nusra".

Jau vēstīts, ka pamiers Sīrijā stājās spēkā 27. februārī, tomēr tas neattiecas uz grupējumiem, kurus ANO atzinusi pat teroristu organizācijām, tādiem kā "Islāma valsts" un "Al Nusra".

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 270 000 cilvēku.

Ziņots, ka Krievijas gaisa triecienos Sīrijā kopš to sākšanās 30. septembrī gājuši bojā 1700 civiliedzīvotāji, trešdien paziņoja Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

"Kopš 30. septembra Krievijas gaisa triecienos ir nogalināti 4408 cilvēki, tai skaitā 1733 civiliedzīvotāji," atklāja aktīvisti.

Civiliedzīvotāju upuru vidū ir 429 bērni un 250 sievietes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!