Foto: Itar-Tass/Scanpix

Krievijas oligarhiem, kuri pagājušā gadsimta 90.gados ar negodīgām metodēm privatizēja daudzus uzņēmumus, būtu jānomaksā īpaša vienreizēja nodeva, lai šādi atjaunotu sabiedrības uzticību uzņēmējiem, ceturtdien paziņoja Krievijas premjers Vladimirs Putins.

Krievijas Rūpnieku un uzņēmēju savienības kongresā viņš sacīja, ka ir nepieciešams slēgt tēmu par 90.gadu privatizāciju, kuru Krievijas sabiedrība uzskata par neleģitīmu.

"Mums ir jānoslēdz šis periods. Tiek piedāvāti dažādi varianti. Protams, ar sabiedrību un ekspertiem tie ir jāapspriež, taču tā, lai sabiedrība patiešām šos variantus uztvertu kā 90.gadu problēmas slēgšanu," pauda Putins, atzīstot, ka privatizācija tolaik notika negodīgi.

"Risinājums varētu būt vienreizēja nodeva vai kaut kas līdzīgs," sacīja Putins, kurš pēc nākammēnes paredzētajām Krievijas prezidenta vēlēšanām plāno atgriezties valsts vadītāja krēslā.

Ja sabiedrības vidū neatjaunosies uzticība uzņēmējiem, "mēs nevarēsim attīstīt mūsdienīgu tirgus ekonomiku. Vēl vairāk - mēs nevarēsim izveidot veselīgu pilsonisko sabiedrību, kuru nesašķeļ pretrunas par tādiem pamatjautājumiem kā privātīpašuma nozīmīgums un ekonomiskā brīvība," klāstīja Putins.

Pirms Putina runas kongresa zāli atstāja par oligarhu dēvētais Krievijas miljardieris Vladimirs Prohorovs, kurš būs Putina sāncensis 4.marta vēlēšanās.

Prohorovs, kurš Krievijas Rūpnieku un uzņēmēju savienībā vada darba attiecību komiteju, savulaik organizēja izsoles, kurās par zemu cenu sapirkās pasaulē lielākās niķeļa un palādija ieguves kompānijas "Noriļskij nikeļ" akcijas, šādi iegūstot kontroli pār kompāniju. Pirms 2008.gada krīzes viņš uzņēmumu pārdeva par 14 miljardiem ASV dolāru un tagad ir pievērsies darbībai Krievijas politikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!