Foto: Sputnik/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins apsolījis cilvēktiesību komisārei Tatjanai Moskaļkovai pārrunāt ar ģenerālprokuroru un iekšlietu ministru jautājumus, kas saistīti ar geju vajāšanu Čečenijā, vēsta "Meduza".

"Protams, es runāšu ar ģenerālprokuroru un iekšlietu ministru, lai viņi varētu jums sniegt atbalstu šajā jautājumā," teica Putins.

"Meduza" atzīmē, ka šī ir pirmā reize, kad Putins komentējis geju vajāšanu Čečenijā.

Vēstīts, ka trešdien ziņu aģentūras AFP rīcībā nonāca vēstule, kurā pieci Eiropas valstu ārlietu ministri aicina Maskavu izmeklēt "šausmīgos" apgalvojumus par šādām darbībām, ar kurām pārkāpti starptautiski līgumi un Krievijas likumi.

Krievijas opozīcijas laikraksts "Novaja Gazeta" 1. aprīlī ziņoja, ka Čečēnijā tiek ieslodzīti un spīdzināti homoseksuāli vīrieši. Čečenijas varasiestādes aizturējušas vairāk nekā 100 gejus un vismaz trīs no šiem nolaupītajiem nogalināti, vēstīja laikraksts.

Kadirovs, tiekoties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, noliedza tādas apsūdzības, paziņojot, ka tā ir provokācija.

Arī Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs norādīja, ka nav nekāda apstiprinājuma geju aizturēšanai vai vardarbībai pret seksuālajām minoritātēm. Krievijas Ģenerālprokuratūra paziņoja, ka ir sākta izmeklēšana, bet nav saņemta neviena oficiāla cietušā sūdzība.

Krievijas policija pirmdien Sanktpēterburgā aizturēja vairākus gados jaunus aktīvistus, kas 1. maija parādes laikā protestēja pret homoseksuālu vīriešu vajāšanu Čečenijā, novēroja ziņu aģentūras AFP žurnālists notikuma vietā.

Aizturētos, no kuriem daļai rokās bija seksuālo minoritāšu kopienas varavīksnes krāsas karogi, ievietoja policijas mikroautobusā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!