Foto: EPA/LETA
Krievijas premjers un prezidenta amata kandidāts Vladimirs Putins apsūdzējis opozīcijas pārstāvjus finansējuma saņemšanā no ārvalstīm un salīdzinājis opozīciju ar Radjarda Kiplinga "Džungļu grāmatas" tēliem – mērkaķiem bandarlogiem, ziņo Krievijas masu mediji.

Putins ceturtdien televīzijas tiešraidē izsmēja opozīciju, salīdzinot baltas lentītes, ko izmantoja opozicionāri Sanktpēterburgā un Maskavā, ar "kontraceptīviem". Putins arī vainoja opozīciju ārvalstu finansējuma saņemšanā.  

"Jāizturas ar cienu pret visiem mūsu pilsoņiem," klāstījis Putins, piebilstot, ka ir cilvēki ar Krievijas pasi, taču "viņi strādā citu valstu interesēs un par citu valstu naudu". "Ar viņiem arī jānodibina kontakti. Bieži vien gan tas ir bezjēdzīgi un neiespējami. Ko tur var teikt? Var teikt: "Nāciet pie manis, bandarlogi"," sacīja Putins, citējot čūsku, kas Kiplinga grāmatā hipnotizēja mērkaķus.

Pazīstama Krievijas tiesību aizstāve Ljudmila Aļeksejeva paziņojusi, ka viņu Putina teiktais neaizvainoja.

"Mēs jau esam pieraduši - te esam šakāli, te bandarlogi, te strādājam citas valsts interesēs. Ja kāda organizācija tiešām strādā citu valstu interesēs, tam ir Krimināllikuma pants par nodevību. Kāpēc to nepiemēro? Materiālu nav," aģentūrai "Interfax" atzinusi Aļeksejeva.   

Jau vēstīts, ka svētdien 4. decembrī Krievijā notika parlamenta apakšpalātas Valsts Domes vēlēšanas, kurās saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiemuzvarēja pašlaik valdošā prezidenta Medvedeva un premjera Vladimira Putina partija "Vienotā Krievija", kas gan zaudēja divu trešdaļu vairākumu parlamentā. Tomēr opozīcija un starptautiskie novērotāji norāda uz  plašiem pārkāpumiem vēlēšanu norisē un apšauba to tiesiskumu, tāpēc Krievijā notika plaši opozīcijas rīkoti protesti.

Eiroparlaments trešdien Strasbūrā pieņemtajā rezolūcijā aicina rīkot Krievijā jaunas, brīvas un taisnīgas Valsts domes vēlēšanas un nekavējoties un pilnībā izmeklēt visus ziņojumus par krāpšanu un iebiedēšanu vēlēšanu laikā 4.decembrī, informēja Eiroparlamenta preses dienestā.

Eiroparlaments atzinīgi novērtēja demonstrācijas Krievijā  kā iedzīvotāju gribas izpausmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!