Foto: AP/Scanpix

ASV izlūkdienestu noslēpumus atklātībā izpaudušais Edvards Snoudens ir "dīvains puisis", kurš sevi nolēmis sarežģītai dzīvei, trešdien sacīja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

"Es dažkārt domāju par viņu, viņš ir dīvains puisis. Jauns cilvēks, viņam ir nedaudz pāri 30 gadiem. Ko viņš par sevi domā? Es nespēju iedomāties. Viņš sevi principā ir nolēmis diezgan sarežģītai dzīvei," plašā intervijā Krievijas Pirmā kanāla un ziņu aģentūras "Associated Press" žurnālistiem sacīja Putins.

"Varbūt paies zināms laiks, un pati Amerika sapratīs, ka tai nav darīšana ar vienkāršu nodevēju vai spiegu, bet ka tai ir darīšana ar cilvēku, kuram ir noteikti uzskati, un tos var dažādi vērtēt. Un varbūt šajā gadījumā tiks rasti kādi kompromisi," pieļāva prezidents.

"Saprotams, mēs viņu neatdosim, viņš var šeit justies drošībā," apliecināja Putins, vienlaikus norādot, ka Snoudens Maskavai nekādu konfidenciālu informāciju nav piedāvājis, Krievijas varas struktūras no viņa to nav saņēmušas un nav centušās to no viņa "izmānīt".

Putins arī atzina - ja kāds Krievijas specdienestu darbinieks būtu nopludinājis slepenu informāciju un, šādi rīkojoties, nodarījis valstij kaitējumu, "tad, nenoliedzami, es censtos pēc tā, ka viņš atbild pēc visas likuma bardzības".

Putins arī nosodīja to, ka rietumvalstis panākušas Bolīvijas prezidenta Evo Moralesa lidmašīnas piespiedu nosēšanos, pastāvot aizdomām, ka tajā lidojis arī Snoudens.

Tas bija "pilnīgi nepieņemami, rupji un pašu Savienoto Valstu un jūsu Eiropas partneru necienīgi. Tas bija vienkārši pazemojoši", vēršoties pie "Associated Press" pārstāvja ASV žurnālista Džona Daniševska, sacīja prezidents.

"Un ko mums vajadzēja pēc tam darīt? Atdot viņu tur [ASV]? Noslēdziet ar mums tad līgumu [par aizdomās turamo un noziedznieku izdošanu]. Negribat - nevajag. Atdodiet mūsu bandītus. Negribat - nevajag. Un kāpēc tad jūs no mums prasāt izdošanu vienpusējā kārtā? Kas tas par tādu snobismu? Ir jārespektē vienam otra intereses, ir jāstrādā un jāmeklē profesionāls risinājums," rezumēja Putins.

Snoudens jūnija sākumā nodeva britu laikrakstam "The Guardian" informāciju par ASV izlūkdienestu izmantotajām datu iegūšanas programmām, tostarp masveida telefonsarunu noklausīšanos un personu izsekošanu globālajā tīmeklī, analizējot videomateriālus, fotogrāfijas un e-pastus.

ASV 14.jūnijā Snoudenam izvirzīja apsūdzības spiegošanā un valsts īpašuma zādzībā. ASV varas struktūras tad izsludināja viņu starptautiskajā meklēšanā.

1.augustā Snoudenam Krievijā tika piešķirts pagaidu patvērums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!