Foto: AP/Scanpix

Par slepenas ASV izlūkdienestu informācijas izpaušanu meklētais Edvards Snoudens var palikt Krievijā ar nosacījumu, ka viņš pārstāj publiskot konfidenciālu Savienoto Valstu informāciju, ar šādu paziņojumu pirmdien nāca klajā Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

"Krievija nekad nevienu neizdod, un tai arī nav nolūka šādi rīkoties," Putins sacīja žurnālistiem. "Ja viņš (Snoudens) vēlas palikt šeit, ir tikai viens nosacījums, proti, viņam būtu jāpārtrauc darbs, kura mērķis ir nodarīt kaitējumu mūsu amerikāņu partneriem, lai arī cik dīvaini tas izklausītos no manis."

Vienlaikus Putins uzsvēra, ka Krievijas specdienesti nesadarbojas ar Snoudenu.

"Viņš nav mūsu aģents un nesadarbojas ar mums," sacīja Kremļa saimnieks. "Mūsu slepenie dienesti nekad nav strādājuši ar viņu un arī šobrīd nestrādā."

"Viņš nejūtas kā slepeno dienestu aģents, viņš sevi uzskata par cilvēktiesību aktīvistu, jaunu disidentu, līdzīgi kā Saharovu," piebilda Putins.

Par izlūkdienestu informācijas izpaušanu meklētais bijušais ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) līgumdarbinieks un Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) tehniskais darbinieks Snoudens pirmdien jau devīto dienu pēc kārtas pavada Maskavas Šeremetjevas lidostas tranzītzonā.

Snoudens Maskavā ieradās ar reisu no Honkongas, un sākotnēji tika uzskatīts, ka viņš tālāk dosies uz Kubu, lai no turienes mērotu ceļu uz Ekvadoru. Taču Snoudens uz Kubu neizlidoja.

Krievijai un ASV nav līguma par personu izdošanu, un Maskava līdz šim atteikusies izdot Snoudenu.

Kremlis svētdien centās distancēties no fakta, ka Snoudens joprojām atrodas Maskavas lidostā, norādot, ka "šis jautājums nav Kremļa darba kārtībā".

"Tā kā tas nav mūsu jautājums, es nezinu, kādas ir iespējas situācijas attīstībai, un nezinu arī par juridiskajiem un citiem aspektiem," skaidroja Putina preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs.

ASV varasiestādes Snoudenam izvirzījušas apsūdzības spiegošanā, un Honkongai bija nosūtīts pieprasījums izdot viņu tiesāšanai.

Snoudens nodeva britu laikrakstam "The Guardian" informāciju par ASV izlūkdienestu izmantotajām datu iegūšanas programmām, tostarp masveida telefonsarunu noklausīšanos un personu izsekošanu globālajā tīmeklī, analizējot videomateriālus, fotogrāfijas un e-pastus.

"The Guardian" norāda, ka savu informācijas avotu avīze atklājusi pēc paša Snoudena lūguma.

Ekvadoras prezidents Rafaels Korrea sestdien atzina, ka Snoudena likteni izlems Krievija.

"Lai varētu izskatīt patvēruma lūgumu, [Snoudenam] jāatrodas Ekvadoras teritorijā," intervijā privātajam telekanālam "Oromar" skaidroja Korrea. "Šobrīd Snoudena galamērķa risinājums ir Krievijas varasiestāžu rokās."

ASV ir atsaukušas Snoudena pasi. Tīmekļa vietne "WikiLeaks" ziņoja, ka Ekvadora Snoudenam izdevusi ceļošanas dokumentu, bet kāda augsta ranga Ekvadoras Ārlietu ministrijas amatpersona trešdien šo informāciju noliedza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!