Foto: AP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien Nīderlandes premjerministram Markam Rutem telefonsarunā skaidrojis, ka starptautiska tribunāla veidošana virs Austrumukrainas notriektās "Malaysia Airlines" lidmašīnas lietā būtu "kontrproduktīva".

"Vladimirs Putins sīki izskaidroja Krievijas nostāju pret pāragro un kontrproduktīvo vairāku valstu, tostarp Nīderlandes, iniciatīvu veidot starptautisku tribunālu, lai krimināli tiesātu personas, kas atbildīgas par Malaizijas lidmašīnas iznīcināšanu," Kremlis pavēstīja pēc Putina telefonsarunas ar Ruti.

Lielākā daļa no notriektās Malaizijas lidmašīnas 298 nogalinātajiem pasažieriem bija Nīderlandes pilsoņi. Nīderlande kopā ar Malaiziju, Austrāliju, Beļģiju un Ukrainu patlaban strādā pie starptautiska tribunāla izveidošanas lidmašīnas notriekšanas lietā.

ANO rezolūcijas projektā, kurš nonācis AFP rīcībā, aicināts izveidot tribunālu saskaņā ar ANO hartas septīto nodaļu, kas nozīmē, ka tiesas centieni sodīt atbildīgos var tikt pastiprināti ar sankcijām.

Nīderlandes izmeklētāji katastrofas lietā patlaban vada starptautisku izmeklēšanu, un gaidāms, ka savus slēdzienus viņi publiskos oktobra sākumā.

Ukraina un Rietumi lidmašīnas notriekšanā vaino prokrieviskos kaujiniekus un norāda, ka viņi izmantojuši Krievijas piegādātu zeme-gaiss raķeti.

Krievija, kurai ir veto tiesības ANO, kā arī kaujinieki noraida jebkādu atbildību un apgalvo, ka vainīga varētu būt Ukrainas armija.

Sarunā ar Ruti Putins uzstāja, ka visām izmeklēšanām par katastrofu jābūt pabeigtām, pirms tiek pieņemti jebkādi lēmumi par to, kā tiesāt vainīgos.

Putins arī nodēvējis informāciju, kura liecina, ka nīderlandiešu izmeklēšanā par vainīgiem atzīti prokrieviskie kaujinieki, par "skaidri politizētu".

Katastrofas gadadienas priekšvakarā Krievijas mediji pārmetuši Rietumiem, ka tie norādījuši uz Krievijas iesaisti lietā, pirms izmeklēšana pabeigta.

Kaujinieku rīcībā Austrumukrainā ir regulārās armijas smagie ieroči, taču Krievija noliedz, ka tā sūta ieročus pāri teroristu kontrolētajai robežai.

Rietumu un Krievijas attiecības Ukrainas konflikta dēļ patlaban piedzīvo dziļāko krīzi kopš Aukstā kara laika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!