Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien gada lielajā uzrunā asi kritizēja Turcijas valdību un brīdināja, ka Turcijai nāksies nožēlot Krievijas Su-24 notriekšanu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Turcijas iznīcinātājs Krievijas bumbvedēju notrieca 24. novembrī, jo tas esot pārkāpis Turcijas gaisa telpas robežu. Savukārt Maskava uzstāj, ka Su-24, kurš Turcijas pierobežā bombardēja bruņotās grupas, visu laiku atradies tikai virs Sīrijas. Incidents izraisīja strauju Maskavas un Ankaras attiecību pasliktināšanos.

"Ja kāds domā, ka Krievijas reakcija aprobežosies ar tirdzniecības sankcijām, viņi dziļi maldās," gada svarīgākajā uzrunā Kremlī paziņoja Putins.

"Mēs viņiem vēlreiz atgādināsim, ko viņi izdarīja. Viņi to nožēlos," brīdināja Kremļa saimnieks.

Turcijas valdību Kremļa saimnieks apsūdzēja slēptā "Daesh" ("Islāma valsts") teroristu atbalstīšanā. "Acīmredzot Allahs ir nolēmis sodīt Turcijas valdošo kliķi, atņemot tai jebkādus iemeslus un loģiku," kritizēja Putins, stāstot, ka, "iespējams, tikai Allahs zina, kāpēc viņi to izdarīja".

"Mēs zinām, kurš Turcijā pelna naudu ar salaupīto naftu, vervē kaujiniekus," citē "RIA Novosti". Tieši par šo naudu teroristi vervē kaujiniekus, iepērk ieročus un rīko teroraktus, apgalvoja Putins.

Maskava trešdien paziņoja, ka Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans esot saistīts ar naftas kontrabandu no "Daesh" kontrolētajām teritorijām.

Prezidents runā uzsvēra, ka ir atšķirība starp valdību un turku tautu, kuru politiķis raksturoja kā "labu, darbu mīlošu un talantīgu". "Viņiem ir jāzina, ka mēs neliekam vienādības zīmi starp viņiem un daļu pašreizējās valdošās elites, kuri ir tieši atbildīgi par mūsu karavīru bojāeju Sīrijā," akcentēja valstsvīrs.

Uzrunu parlamentam Putins sāka ar pateicību Krievijas karavīriem, "kuri cīnās ar starptautisko terorismu" un godināja klātesošās divu Su-24 notriekšanas un pilotu meklēšanas operācijā kritušo militārpersonu atraitnes. 24. novembra incidentā gāja bojā viens no diviem notriektā Su-24 pilotiem un jūras kājnieks, kurš piedalījās lidotāju glābšanā.

Kritušo karavīru piemiņu Putins aicināja pieminēt ar klusuma minūti, ziņo aģentūra "RIA Novosti".

Tāpat prezidents runā pieminēja 224 cilvēkus, kas 31. oktobrī gāja bojā teroristu ievietotas bumbas izraisītajā Krievijas lidmašīnas katastrofā Ēģiptes Sīnāja pussalā.

Pēc Su-24 notriekšanas Krievija ieviesa plašas pret Turciju vērstas sankcijas, kas ietver augļu, dārzeņu un citu pārtikas produktu importa aizliegumu. Tāpat Krievijas tūrfirmas nedrīkst pārdot ceļojumus uz Turciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!