Foto: AP/Scanpix

Ukraina spēs saglabāt savu teritoriālo integritāti un vienotību, tikai nodrošinot visu valsts pilsoņu tiesības, ceturtdien paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

"Mēs balstāmies tajā, ka visiem cilvēkiem, kuri dzīvo jebkurā Ukrainas nostūrī, pilnā apjomā būs tiesības, kas ir paredzētas starptautisko tiesību normās, Ukrainas likumos, neviens netiks diskriminēts ne pēc valodas principa, ne pēc etniskā principa, ne pēc reliģiskā," autoritārais līderis sacīja, uzstājoties investīciju forumā "Krievija sauc".

"Tikai tā var saglabāt valsts teritoriālo integritāti, tikai tā var atgriezties pie tās vienotības un nodrošināt ekonomikas un sociālās sfēras attīstību. Mēs uz to ļoti ceram un visādā ziņā to sekmēsim," uzsvēra Putins.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējie teroristi aprīļa vidū Ukrainas austrumos sāka sagrābt valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsa pretterorisma operāciju.

Augusta beigās Ukrainas kontinentālajā daļā iebruka Krievijas armijas regulārās vienības un izvērsa uzbrukumu pret Ukrainas armiju.

NATO Eiropas spēku virspavēlnieks Filips Brīdlovs vēl 16.septembrī sacīja, ka Donbasā atrodas četri Krievijas Bruņoto spēku bataljoni.

Atbilstoši Krievijas aktīvistu datiem Ukrainā kritušo Krievijas karavīru skaits jau pārsniedzis 3500.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja.

Putins sākotnēji liedzās, ka Krievija veiktu Krimas okupāciju. Ukrainas armijas bāzes Krimā bloķē "vietējās pašaizsardzības vienības", skaidroja Putins, norādot arī, ka Krievijas armijas formas, kādās bija tērpti šie "kaujinieki", varot nopirkt kurā katrā "veikalā".

17.aprīlī, kad Kremlis okupēto Ukrainas pussalu jau bija anektējis, Putins atzina, ka militārās operācijas Krimā, kuru rezultātā Ukraina zaudēja kontroli pār pussalu, veikuši Krievijas karavīri.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienības, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!