Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ukrainas prezidents Petro Porošenko un Krievijas prezidents Vladimirs Putins telefoniski apsprieduši situācijas noregulējumu Ukrainas austrumos, vēsta ārvalstu mediji.

Saruna notikusi pēc Porošenko iniciatīvas un viņš informējis par galvenajiem sava situācijas atrisinājuma plāna punktiem.  

Tiek ziņots, ka Putins izteicis virkni komentāru, akcentējot to, ka Kijevai nepieciešams nekavējoties pārtraukt militārās operācijas Luhanskas un Doņeckas apgabalos.

Putins izteicis cerību, ka, īstenojot šo plānu, uzmanība pamatā būs veltīta to galveno problēmu risināšanai, kas iepriekš izsaukušas asu reģionu iedzīvotāju reakciju.

Tiek atzīmēts, ka šī bijusi šonedēļ jau otrā prezidentu telefona saruna. 

Jau vēstīts, ka Ukraina vienpusēji pārtrauks karadarbību Ukrainas austrumos, lai dotu iespēju nelikumīgajiem grupējumiem atbruņoties vai pamest valsti, paziņojis Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

Prezidents norāda, ka uguns pārtraukšanas periods būs ļoti īss. Tā laikā nelikumīgajiem prokrieviskajiem grupējumiem ir jāatbruņojas, bet reģionā jāievieš kārtība.

Vēstīts, ka Porošenko par iespējamo pamieru Ukrainas austrumos telefoniski runājis ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Prezidents iepriekš norādīja, ka pie miera plāna realizēšanas varēs ķerties tikai tad, kad būs atjaunota kontrole pār valsts robežu ar Krieviju.

Tā sauktā "Doņeckas Tautas Republika" jau paspējusi noraidīt Porošenko plānu.

"Es šo piedāvājumu uzskatu par bezjēdzīgu. Lūk, kas sanāk: viņi pārtrauc uguni, mēs atbruņojamies un viņi mūs saņem neapbruņotus. Izejot no viņu loģikas, no Kijevas loģikas, tam tā būtu jānotiek," telekanālā "Dožģ" paziņojis viens no Doņeckas separātistu līderiem Deniss Pušiļins.

"Mūs interesē, lai mūsu teritoriju pamestu okupanti, kuri mūs tagad plānveidīgi iznīcina," uzsvēris Pušiļins.

Par iespēju, ka varas iestādes varētu dot prokrieviskajiem kaujiniekiem piecas līdz septiņas dienas laika, lai atbruņotos un pamestu valsti, pirmdien jau informēja Nacionālās drošības padomes sekretārs Andrejs Parubijs.

Vēstīts, ka Ukrainas austrumu reģionos notiek sīvas kaujas. Drošības spēki pretterorisma operācijas ietvaros cīnās ar prokrieviskajiem kaujiniekiem, kuri reģionā darbojas jau no aprīļa. Situācija ievērojami saasinājusies pēdējās nedēļās, mediji ziņo, ka kaujiniekiem ierodas papildspēki no Krievijas. Tāpat tiek uzskatīts, ka nemierus finansē un organizē Kremlis.

Ukrainas varas iestādes cenšas nostiprināt un atgūt kontroli pār robežu, lai novērstu kaujinieku un bruņojuma brīvu plūsmu no Krievijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!