Foto: Kadrs no video

Internetā strauju popularitāti guvuši video, kuros Krievijas propaganda pacelta jaunā līmenī, nekautrējoties no paranoiskām sazvērestības teorijām, melīgiem faktiem un oriģināliem izteiksmes līdzekļiem, skaidrojot Krievijas cīņu par "taisnību".

Aktīvistu grupa "ОКеям - нет!", kas pati sevi raksturo kā pretrietumniecisku radošo apvienību, kuras uzdevums vērsties pret rusofobajiem propagandistiem, videokrātuvē "YouTube" publicējusi klipu "Sveicināti! Es esmu krievu okupants.", kurš sešās dienās apskatīts vairāk nekā 3,5 miljonus reižu.


"Sveicināti! Es esmu krievu okupants. Tā ir mana profesija, tā tas vēsturiski ir izveidojies," skan uzruna video sākumā. Tālāk seko stāsts par dažādām Krievijas okupētajām teritorijām, kurām okupanti esot atnesuši uzplaukumu.

"Es okupēju Baltiju, tās laukos uzbūvēju rūpnīcas un elektrostacijas. Baltijā ražoja augsti kvalitatīvu radiotehniku un automašīnas, tā bija slavena ar savām smaržām un balzamiem. Man palūdza no turienes aiziet," teikts propagandas klipā.

"Tagad tur iegūst šprotes, bet daļa iedzīvotāju tīra tualetes podus Eiropā," turpina balss fonā.

Savukārt Ukrainā pēc okupantu aiziešanas vairs neceļ neko jaunu, "izņemot Maidanus un diktatūras", norāda darba autori.

"Jā, es esmu okupants. Un es esmu noguris par to atvainoties! Esmu okupants kopš dzimšanas, agresors un asinskārs briesmonis. Baidieties!" tiek paziņots klipā, turpmāk uzskaitot, kā daudzi ir kārojuši Krieviju iekarot, bet nekas nav sanācis.

"Saprotiet, man nav vajadzīga jūsu divkosīgā brīvība, man nav vajadzīga jūsu sapuvusī demokrātija. Man ir svešs viss, ko jūs saucat par Rietumu vērtībām. Man ir citas intereses," uzsvērts ierakstā.

"Pieklājīgi brīdinu pēdējo reizi – neuzprasieties man. Es būvēju mieru, es mīlu mieru, bet karot protu labāk par visiem. Ar cieņu, krievu okupants," teikts klipa noslēgumā, ilustrējot e-pasta vēstules nosūtīšanu ASV prezidentam Barakam Obamam.

Šie paši aktīvisti pirms vairākiem mēnešiem publicējuši citu klipiņu, kurā tiek skaidrots, ka pasaules ģeopolitiskās spriedzes iemesls esot ASV vēlme ar karu svešā zemē pārvarēt savas ekonomiskās grūtības.

Malaizijas pasažieru lidmašīnas MH17 notriekšana virs Austrumukrainas tiek saukta par Kijevas darbu ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) vadībā (Nīderlandes izmeklētāji secinājuši, ka lidmašīnas notriekta ar "Buk" raķeti, ko, visticamāk, raidīja Krievijas apkalpe). Savukārt Krievija sniegusi "neapgāžamus pierādījumus", ka ar MH17 notriekšanu ir saistīta Ukrainas armija, teikts propagandas sižetā.

"Agri vai vēlu Krievija ievedīs karaspēku Ukrainā. Bet, lai izvairītos no miljoniem upuru starp krieviem, ukraiņiem un eiropiešiem, Eiropas Savienības (ES) līderiem ir jānovēršas no saviem aizokeāna saimniekiem un jāatzīst, ka Krievija aizsargā ne tikai savas nacionālās intereses, bet cenšas nepieļaut Trešā pasaules kara sākšanos," aicina propagandisti.

Šajā klipā ir arī epizode, kurā Krievijas līderis Vladimirs Putins ar kailu torsu jāj uz lāča, kura acis šauda lāzera starus (no ).

Vēstīts, ka Krievija 2014. gada sākumā okupēja un anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, kā arī nosūta kaujiniekus un bruņojumu uz Ukrainas austrumiem, destabilizējot situāciju valstī.

Krievijas agresīvās rīcības dēļ ASV un ES pret Maskavu ir vērsušas ekonomiskās sankcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!