Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins varētu upurēt Ukrainas austrumos esošos kaujiniekus un prokrievisko separātistu pasludinātās "republikas", lai ātrāk izbeigtu konfliktu, tādā veidā izvairoties no starptautiskām sankcijām un paturot sev Krimu, pieļauj ASV laikraksts "The Wall Street Journal".

Par spīti Ukrainas armijas panākumiem cīņā pret separātistiem, Kremlis ir pārsteidzoši kluss un atturas no paziņojumiem par atbalstu kaujiniekiem, norāda laikraksts.

"Amerikāņu ierēdņi runā, ka nav skaidrs, kāpēc Putins daudz enerģiskāk nereaģēja uz Ukrainas uzbrukumu teroristiem. Saskaņā ar viņu vārdiem karavīru ievešana joprojām ir viens no Maskavas izskatītajiem variantiem," teikts rakstā.

Tajā pašā laikā, iespējams, Putins neatbalsta Donbasa kaujiniekus, jo tie viņam bija vajadzīgi tikai Krimas pievienošanas nostiprināšanai. Galvenais Kremļa mērķis varēja būt nevis jaunu teritoriju pievienošana, bet Melnās jūras flotes palikšana Krimā, pieļauj laikraksts.

"Daži amerikāņu ierēdņi teic, ka tālāka situācijas destabilizēšana Austrumukrainā bija daļa no mēģinājuma nostiprināt varu Krimā," teikts rakstā.

Ja Ukrainas armija gūs panākumus Donbasā, Kijevas uzvara būs izdevīga gan Krievijai, gan Rietumiem, skaidro avīze.

"Rietumiem tā būs Krievijas ietekmes mazināšana Austrumukrainā un prorietumnieciskas valdības nostiprināšanās Kijevā. Krievija tikmēr izvairītos no jaunām sankcijām, tajā pašā laikā saglabājot sev Krimu," analizē "The Wall Street Journal".

Krievijas propaganda pēdējās dienās cenšas radīt iespaidu, ka Ukrainas armijas uzbrukumā ir gājuši bojā civiliedzīvotāji, norāda laikraksts, skaidrojot, ka tas varētu būt mēģinājums piespiest Kijevu sēsties pie sarunu galda. Tajā pašā laikā Krievijas mediji gandrīz nerunā par pašpasludināto "republiku" aicinājumiem ievest Ukrainā Krievijas karaspēku, akcentēts publikācijā.

"Rodas iespaids, ka Kremlis stāv malā, kamēr Ukrainas armija apspiež kaujiniekus, nostādot Maskavu neērtā situācijā pēc nacionālisma uzliesmojuma, ko Krievijas valdība kurināja krīzes agrīnajā posmā," vērtē raksta autori.

Tomēr Maskavai ir izdevīgi, lai Kijeva tiek galā ar prokrieviskajiem kaujiniekiem, jo tas būs sākums spriedzes mazināšanai attiecībās ar Rietumiem un pietuvinās Kremli normālu attiecību atjaunošanai ar Eiropas Savienību (ES) un ASV, spriež "The Wall Street Journal".

"Delfi" jau vēstīja, ka pēc ievērojamā analītiķa Zbigņeva Bžežinska domām Krima Krievijai kļūs par lielu ekonomisku slogu, kuras saimniecību Maskava būs spiesta subsidēt. Šādos apstākļos papildus ekonomiskās sankcijas var kaitēt Kremļa iespējām.

Bijušais ASV prezidenta padomnieks arī pieļauj, ka Maskava pēc veiksmīgās Krimas aneksijas ar nemieriem Ukrainas austrumos pārbaudīja, vai var bez lielas pretestības ieņemt Ukrainu.

Savukārt Eiropas Starptautiskās politiskās ekonomikas centra direktors Frederiks Eriksons uzskata, ka Rietumvalstīm ar sankcijām ir pa spēkam novest Krieviju līdz bankrotam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!