Foto: LETA

Krievijas anektētās Krimas tiesa piespriedusi nosacītu sodu "Radio Svoboda" projekta "Krima. Patiesības" žurnālistam Nikolajam Semenam, kuru apsūdzēja "separātistu atbalstīšanā un aicinājumā mainīt Krievijas Federācijas teritoriālo vienotību", vēsta BBC.

Semenam tiesa piesprieda divarpus gadu ilgu cietumsodu nosacīti. Sodītajam liegts trīs gadus strādāt žurnālistikā un publicistikā. Žurnālista advokāti jau paziņojuši, ka lēmumu pārsūdzēs.

"Mani apsūdz par to, ka es savos rakstos esot aicinājis apšaubīt Krievijas Federācijas teritoriālo vienotību. Es un mana aizstāvība tam nepiekrīt. Krimas statuss joprojām ir strīdīgs jautājums, to apspriež visā pasaulē," uzskata 67 gadus vecais žurnālists.

Semenu aizturēja 2016. gada aprīlī pēc kratīšanas veikšanas viņa dzīvoklī. Iemesls kratīšanai un aizturēšanai bija publikācija "Blokāde – vajadzīgais pirmais solis Krimas atbrīvošanai". Raksts bija publicēts projekta "Krima. Patiesības" ietvaros, bet šo projektu realizēja "Radio Svodboda". Rakstu rubrikā "Viedoklis" bija publicējis autors ar pseidonīmu Valentīns Gončars, bet Semens uzreiz atzina, ka autors ir viņš. Rakstā bija stāstīts par ukraiņu aktīvistu veikto braukšanas ceļu uz Krimu bloķēšanu. Semens uzsvēra, ka viņam ir tiesības uz globālo diskusiju par Krimas teritoriālo statusu.

2014. gada pavasarī Krievija okupēja un anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu un sāka atbalstīt bruņotos nemierus Ukrainas austrumos, kas nav rimušies joprojām. Starptautiskā sabiedrība kopš 2014. gada pavasara asi nosoda Krievijas agresīvo darbību Krimā, kas ir radījusi nopietnākos drošības draudus Eiropā kopš Aukstā kara beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!