Foto: AP/Scanpix

Ķīmisko ieroču izmantošanai, kas, domājams, notikusi Sīrijā, ir nepieciešama starptautiska reakcija, bet NATO tajā nepiedalīsies, piektdien dāņu medijiem apliecināja alianses ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens.

"Es nesaredzu NATO lomu starptautiskajā reakcijā pret [Sīrijas] režīmu," žurnālistiem Vejles pilsētā, Dānijā, sacīja Rasmusens, vēsta laikraksts "Politiken".

Ķīmisko ieroču pielietošana ir "šausminoša un briesmīga rīcība. Ķīmiskais uzbrukums ir skaidrs starptautisko standartu pārkāpums - noziegums, kuru nedrīkst ignorēt."

"Tam ir vajadzīga starptautiska reakcija, lai tas vairs neatkārojas," norādīja Rasmusens.

NATO ģenerālsekretārs iepriekš paudis pārliecību, ka Sīrijas krīzei ir vajadzīgs politisks atrisinājums.

Sīrijas valdība un nemiernieki viens otru apsūdz ķīmisko ieroču pielietošanā uzbrukumos Damaskas pievārtē 21.augustā. Šonedēļ uzbrukumu vietas apmeklē ANO inspektori.

Rasmusens sacīja - viņam ir cieša pārliecība, ka aiz uzbrukumiem stāv Damaskas režīms.

"Man nav šaubu, režīms īstenoja uzbrukumu ar ķīmiskajiem ieročiem," viņš sacīja, piebilstot. "Kad skatās uz to, kam ir ķīmisko ieroču arsenāli un iespējas tos pielietot uzbrukumā, jāatzīst, ka tas ir režīms."

"Nav daudz kā tāda, kas dotu iemeslu secināt, ka opozīcija atrastos tādā stāvoklī, ka tā varētu īstenot šādu uzbrukumu," sacīja Rasmusens.

Par nepieciešamību sarīkot starptautisku militāru intervenci Sīrijā, šādi sodot prezidenta Bašara al Asada režīmu par ķīmisko ieroču izmantošanu, pēc 21.augusta uzbrukumiem Damaskas pievārtē aktīvi aģitē Vašingtona.

ASV centieni izveidot koalīciju iespējamam uzbrukumam Sīrijai ceturtdienas vakarā cieta nopietnu neveiksmi, jo Lielbritānijas parlaments nobalsoja pret Apvienotās Karalistes iesaistīšanos šādā militārā operācijā.

Tomēr, neskatoties uz Lielbritānijas parlamenta balsojumu, ASV jau paziņojušas, ka gatavas rīkoties vienas pašas. Vašingtona joprojām arī cenšas izveidot "intervences koalīciju".

Tiesa gan, daudzas rietumvalstis, arī Itālija, Beļģija un Polija, kā arī attīstības valstis, cita starpā arī Indija un Brazīlija, apliecinājušas, ka neatbalstīs uzbrukumu, kas nav saņēmis ANO Drošības padomes atbalstu. Arī Vācija apliecinājusi, ka nedomā iesaistīties karā pret Sīriju.

Krievija uzskata, ka 21.augusta ķīmisko ieroču uzbrukums bijis nemiernieku provokācija. Arī Vatikāns pret nemiernieku apsūdzībām aicinājis izturēties piesardzīgi.

Militārais uzbrukums Sīrijai gaidāms līdz trešdienai, piektdien pavēstīja Francijas prezidents Fransuā Olands.

Sīrijas valdība skaidro, ka ķīmiskos ieročus Damaskas apkaimē 21.augustā ir pielietojuši paši nemiernieki, lai, uzbrukumā melīgi apsūdzot valdību, panāktu rietumvalstu iesaistīšanos karā. Opozicionāri arī cenšas nepieļaut, ka ANO inspektori izmeklē agrāk notikušos incidentus, piemēram 19.martā Han al Asalā, Alepo provincē, kur ķīmiskos ieročus pielietojuši opozicionāri.

Francijas ģenerālis Vensāns Deports, bijušais militārās akadēmijas "Ecole de Guerre" direktors, vēl ceturtdien prognozēja, ka triecieni Sīrijai būs "vairāk simboliski, nevis militāri".

Intervijā, kas pirmdien publicēta Krievijas laikrakstā "Izvestija", Asads sacīja, ka rietumvalstis neuzbruks Sīrijai, jo tās saprot, kas šajā valstī patiesībā notiek, ka to plosa terorisms. Viens no šķēršļiem kara sākšanai ir tas, "ka visi saprot - tas, kas notiek Sīrijā, tā nav nedz tautas revolūcija, nedz prasības pēc reformām. Tas ir terorisms," skaidroja prezidents. "Šajā situācijā Rietumu līderi nevar pateikt saviem pilsoņiem: "Mēs ejam uz Sīriju, lai atbalstītu terorismu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!