Foto: AFP/Scanpix

Otrā pasaules kara gadu Zviedrijas diplomāta Raula Vallenberga radinieki vērsušies Krievijas tiesā, pieprasot, lai Federālais Drošības dienests (FDD) – padomju Valsts drošības komitejas mantinieks – nodrošina piekļuvi viņa lietas materiāliem pilnā apjomā.

Vallenbergs kara gados vismaz 20 000 Ungārijas ebreju palīdzēja izglābties no holokausta. Atbilstoši vispārpieņemtam uzskatam, Vallenbergs gājis bojā padomju cietumā, tomēr nav zināms, kādos apstākļos un kad.

Kā trešdien paziņoja Vallenberga brāļa meita Marija Dipija, viņa lūgusi Krievijas juristu organizāciju iesniegt prasību tiesā, jo "daudzie pieprasījumi, ar kuriem vairāku gadu garumā publiski un privāti gan es, gan vēsturnieki, eksperti un Zviedrijas varasiestādes ir vērsušies Krievijas varasiestādēs, nav devuši nekādus rezultātus".

Sarkanā armija Vallenbergu apcietināja 1945. gadā. Padomju varasiestādes sākotnēji noliedza, ka diplomāts atrastos ieslodzījumā, bet vēlāk atzina, ka viņš miris cietumā 1947. gadā.

Vallenberga radinieki pieprasa, lai Krievijas specdienests nodrošina pieeju Vallenberga lietas oriģinālajiem materiāliem, kā arī necenzētām kopijām, pastāstīja juristu organizācijas "Komanda 29" pārstāvis Ivans Pavlovs. Šī organizācija pārstāvēs Vallenbergus tiesā.

"Krievija līdz šim atteikusies sniegt [Vallenberga lietas] dokumentu oriģinālus. Tagad mēs esam gatavi panākt šo informāciju tiesas ceļā," skaidroja Pavlovs, piebilstot, ka jaunais tiesas process būs svarīgs arguments cīņā par FDD un citu iestāžu arhīvu atvēršanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!