Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Jau kopš pērnā gada nogales Krievijas medijos runāts, ka ar mērķi palielināt vēlētāju aktivitāti martā gaidāmajās prezidenta vēlēšanās, Kremlis balsošanas dienu plāno pārvērst svētkos. Tuvojoties vēlēšanu datumam, skaidrākas kļūst arī konkrētākas plāna aprises.

Lai gan novērotājiem ir maz šaubu, ka vēlēšanās uzvarēs pašreizējais prezidents – jau 18. gadu reāli pie varas esošais Vladimirs Putins, Kremlim satraukumu rada pēdējos gados krītošā balsotāju aktivitāte. Lai nostiprinātu Putina ievēlēšanas leģitimitāti, Maskava ir ieinteresēta palielināt nobalsojušo skaitu.

Jau iepriekš ir izskanējušas spekulācijas, ka tieši ar nolūku stiprināt Putina tēlu un aktivizēt iedzīvotājus, vēlēšanas no sākotnēji plānotā 11. marta tika pārceltas uz 18. martu – dienu, kad Putins oficiāli Krievijas Federācijas sastāvā iekļāva okupēto Ukrainas Krimas pussalu.

Tāpat izskanējušas versijas, ka daļa no iedzīvotāju ieinteresēšanas plāna ir atļaut vēlēšanās kandidēt TV zvaigznei Ksenijai Sobčakai, kamēr spēcīgākajam opozīcijas kandidātam Aleksejam Navaļnijam iespēja kandidēt ir liegta.

Jāatzīmē, ka pats Navaļnijs, pēc atteikuma reģistrēt viņa kandidatūru, aicina cilvēkus boikotēt vēlēšanas, skaidrojot, ka Kremlim ir svarīga tieši kopējā vēlētāju aktivitāte.

Krievijas medijs RBK decembrī ziņoja, ka Krievijas reģioniem dots rīkojums vēlēšanu dienā radīt svētku atmosfēru un dažādos veidos piesaistīt balsotājus.

Tagad tapis zināms, ka viens no projektiem ir vēlēšanu dienā sarīkot selfiju fotokonkursu "Foto no vēlēšanām". Tā dalībniekiem jāuzņem selfijs vēlēšanu iecirknī, kas ar noteiktu mirkļabirku jāpublicē sociālajos tīklos, lai piedalītos balvu izlozē, atsaucoties uz savā rīcībā nonākušu konkursa prezentāciju, ziņo RBK.

Projekta autori ar šo soli iecerējuši radīt vēlēšanās pozitīvu atmosfēru un "mobilizēt 18 – 39 gadus vecus vēlētājus". Kā izlozes balvas būšot "Apple" ražojuma viedtālruņi un planšetdatori.

Vēl viens vēlētāju piesaistīšanas projekts, par ko uzzinājis RBK, ir "Lielās ģimenes spēles" – konkursu sērija, kas mērķēta uz ģimenēm ar bērniem.

Savukārt Piemaskavā reizē ar prezidenta vēlēšanām tiks rīkots referendums skolēniem, kurā tiem būs jāatbild uz jautājumu, vai viņi piekrīt sešu dienu mācību nedēļai, atsaucoties uz Maskavas apgabala vēlēšanu komisiju, ziņo "Rosijskaja Gazeta".

Šobrīd Piemaskavā ap 45% skolu strādā sešas dienas nedēļā, Aptauja par šo jautājumu jau notikusi apgabala izglītības portālā, kur 94% respondentu iestājušies par piecu dienu mācību nedēļu.

Šis nav vienīgais referendums, kas ieplānots vēlēšanu dienā, cenšoties palielināt vēlēšanu aktivitāti, norāda "Radio Brīvā Eiropa". Izskanējušas spekulācijas, ka Kremlis cer uz Putina uzvaru pie 70% vēlētāju piedalīšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!