Foto: RIA Novosti/Scanpix
Ukrainā valdošā Reģionu partija svētdien notikušajās Augstākās padomes (parlamenta) vēlēšanās ir ieguvusi vairākumu parlamentā, pirmdien paziņoja partijas priekšsēdētājs premjerministrs Nikolajs Azarovs.

Pēc apmēram 50% balsošanas biļetenu apstrādes Reģionu partija, kuru pirms kļūšanas par valsts prezidentu vadīja Viktors Janukovičs, ieguvusi 35,03% balsu pēc partiju sarakstiem, bet ekspremjeres Jūlijas Timošenko Apvienotā opozīcija "Tēvzeme" ir otrajā vietā ar 21,98% balsu, paziņoja Centrālā vēlēšanu komisija (CVK).

Pēc partiju sarakstiem parlamentā iekļuvušas pavisam piecas partijas. Ukrainas Komunistiskā partija ir trešajā vietā ar 14,89% balsu, tai seko boksera Vitālija Kļičko vadītā Ukrainas Demokrātiskā alianse par reformām (UDAR) ar 12,88% un nacionālistiskā Visukraiņu apvienība "Brīvība" ar 8,34% balsu.

Provizoriskie rezultāti liecina, ka Reģionu partija ieguvusi arī vismaz 114 no 225 deputātu mandātiem vienmandāta apgabalos. Ukrainas parlamentā ir 450 deputāti, no kuriem viena puse tiek ievēlēta pēc partiju sarakstiem, bet otra puse - vienmandāta apgabalos.

"Mēs sagaidām, ka Reģionu partijai būs vairākums jaunajā parlamentā," sacīja Azarovs. Reformu partijas parlamenta frakcijas vadītājs Aleksandrs Jefremovs lēsa, ka šai partijai būs 230 no 450 parlamenta deputātu mandātiem.

"Reģionu partijai būs vairākums vai nu vienai pašai, vai ar vienmandāta apgabalos ievēlēto deputātu palīdzību," sacīja Kijevas politisko pētījumu institūta pārstāvis Mihails Pogrebinskis.

"Šī ir pirmā reize Ukrainas vēsturē, kad valdošā partija ir uzvarējusi parlamenta vēlēšanās," viņš piebilda.

Vēlēšanās piedalījās 58% reģistrēto vēlētāju, paziņoja CVK.

Ir gaidāms, ka "Tēvzeme", UDAR un "Brīvība" izveidos aliansi parlamentā, tomēr Kļičko atzina, ka "ļoti iespējams, ka vairākums būs valdošajai partijai".

UDAR savā paziņojumā solīja kopā ar citām opozīcijas partijām izstrādāt rīcības plānu, "lai atņemtu varu Janukoviča režīmam un atbrīvotu politieslodzītos".

"Tēvzemes" paralēli veiktā balsu skaitīšanā konstatēts, ka Reģionu partijas pārsvars pār to ir tikai nedaudz lielāks par četriem procentpunktiem. Līdzīgs rezultāts bijis arī nobalsojušo vēlētāju aptaujās.

Parlamenta pilnvaru termiņš ir pieci gadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!