Lai gan no vienas puses ASV Superotrdienas rezultāti nav pārsteigums, no otras – tie ir parādījuši Republikāņu partijas kandidāta Donalda Trampa lielo atbalstu ASV sabiedrībā, kas varētu izraisīt partijas šķelšanos, sarunā ar portālu "Delfi" atzīst Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ēriks Ojārs Kalniņš (V).

"No vienas puses nekādu lielu pārsteigumu nav, jo Tramps vinnēja tos štatus, kur tas tika sagaidīts, bet ne visus," skaidroja Kalniņš. "Manuprāt, lielākie zaudētāji šajā rezultātā ir Republikāņu partija, jo, manuprāt, tā ir milzīgā šokā. Partijas vadība, ievēlētie politiķi ziedotāji un visi tie, kas šos gadus ir vadījuši partiju, nekad neticēja, ka Tramps tik tālu aizies."

Deputāts uzskata, ka Republikāņu partijai būs ļoti grūti Trampu atbalstīt vēlēšanās. Tieši viņa popularitāte varētu kalpot par iemeslu partijas šķelšanās procesam. "Sanāk, ka republikāņu vadība domā vienu, bet vēlētāji pilnīgi citu," spriež Kalniņš. "Republikāņu vēlētāji – tie, kas ir izglītoti, tie, kas ir bijuši līdz šim vadībā, – vai nu nebalsos par Trampu vai meklēs alternatīvu. Es domāju, ka daļēji tas ir milzīgs šoks daudziem amerikāņiem."

Tomēr viņš uzsver, ka vēl iespējami pārsteigumi. "Sevišķi no republikāņu puses, jo tur cilvēki ir izmisumā. Piemēram, Romnijs, kas bija kandidāts pirms četriem gadiem, arī ir pateicis, ka republikāņi nevar atļaut Trampam dominēt, kā viņš to dara," skaidroja deputāts.

Kalniņš pieļauj, ka no partijas vadības var sākties sabotāža pret Trampa kampaņu. Savukārt, skatoties uz nākotni, deputāts pieļauj, ka drīzāk partijai jāsāk gatavoties nākamajām prezidenta vēlēšanām – pēc četriem gadiem.

Saeimas pārstāvi visvairāk pārsteidzis lielais atbalsts Trampam, viņš to salīdzina ar "Brexit" kampaņu, kad briti, kuri uzskatu, ka labāk būtu izstāties no Eiropas Savienības, argumentē ar emocijām, "tāpat kā to dara Trampa atbalstītāji Amerikā, bet viņi nav līdz galam izdomājuši, ko tas varētu nozīmēt valstij".

"Mēs redzam, ka tādi ekstrēmi, kolorīti kandidāti arī Latvijā var iegūt tautas simpātijas, pat ja viņi nav spējīgi kaut ko nopietnu vadīt. Tā ir tāda tendence visā pasaulē. Cilvēki ir ļoti neapmierināti. Viņi izsaka savu neapmierinātību ar esošiem politiķiem," uzsvēra Kalniņš.
"Tā ir diezgan bīstama tendence, jo cilvēki nedomā par to, ko tas īsti varētu nozīmēt. Manā skatījumā, šajā brīdī šis ir milzīgs izaicinājums Republikāņu partijai, jo tas varētu sašķelt partiju nākamajos gados," pieļāva deputāts, skaidrojot, ka partiju sāk atbalstīt arvien vairāk ekstrēmistu, kuru starpā ir antisemīti, ksenofobi un klaji rasisti. To partijas vadībai ir grūti pieņemt.

"Es domāju, ka, ja skatās atpakaļ uz vēsturiskiem republikāņu līderiem, Ronalds Reigans būtu milzīgā šokā, ka viņa Amerikā kaut kas tāds ir noticis," uzsvēra Kalniņš.

Kā ziņots, ASV otrdien notiek demokrātu un republikāņu priekšvēlēšanas 11 štatos, kuru dēļ šī diena nodēvēta par "superotrdienu", un Demokrātu partijas vadošā kandidāte Hilarija Klintone tajās uzvarējusi septiņos štatos, bet Republikāņu partijas vadošais kandidāts Donalds Tramps – vismaz septiņos štatos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!