Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Lai gan Itālijas kreisi centriskās Demokrātiskās partijas (PD) līderis Mateo Renci pēc sakāves svētdien notikušajās vēlēšanās paziņojis par savu demisiju, partijas rindās pieaug neapmierinātība, jo līdzšinējais līderis negrasās aiziet tūlīt.

"Renci riskē izraisīt Itālijas demokrātijas katastrofu un uzspridzināt PD," intervijā laikrakstam "Il Fatto Quotidiano" otrdien paziņojis Apūlijas reģiona gubernators Mikēle Emiliāno, kurš ir viens no skaļākajiem Renci kritiķiem paša partijas rindās.

Emiliāno un citus Renci kritiķus PD biedru vidū aizkaitinājis Renci pirmdienas paziņojums, ka viņš partijas līdera amatu atbrīvos tikai tad, kad tiks atrisināta Itālijas valdības krīze.

Svētdien. 4. martā, notikušajās vēlēšanās visvairāk balsu ieguva populistiskā Pieczvaigžņu kustība (M5S) un konservatīvo partiju koalīcija, par kuras vadošo spēku pēc vēlēšanām kļuvusi Ziemeļu līga.
Tomēr neviena no nometnēm nav spējusi izcīnīt valdības izveidošanai nepieciešamo absolūto vairākumu.

Tādējādi PD zināmā mērā ieguvusi "zelta akciju" nākamās valdības veidošanas procesā, taču Renci noraidījis jebkādu iespējamo vienošanos gan ar konservatīvajiem, gan ar M5S.
Taču viņa kritiķu uzskata, ka Renci nav tiesību pieņemt šādu lēmumu, un pieprasa viņa tūlītēju aiziešanu.

"Renci ir bunkurā. Viņš visu partiju padarījis par ķīlniekiem," atzīst politikas analītiķis Mario Seki. "Mēs vērojam bērnišķīgu uzvedību."

Seki velk paralēles starp Renci un bijušo Vācijas sociāldemokrātu (SPD) līderi Martinu Šulcu, kas noraidīja palikšanu "lielajā koalīcijā" pēc smagās sakāves septembrī notikušajās Bundestāga vēlēšanās.

Pēc mēnešiem ilgušā politiskā strupceļa Šulcs tomēr mainīja savu nostāju, taču pēc vienošanās par jaunas koalīcijas izveidi ar kancleres Angelas Merkeles pārstāvētajiem konservatīvajiem (CDU/CSU), neapmierināto partijas biedru spiediena rezultātā viņš bija spiests atkāpties.

"Ranci-Šulcam ir lemts vienāds gals," uzskata Seki.

Kā ziņo laikraksts "La Repubblica", bijušais PD līderis un līdzšinējais kultūras ministrs Dario Frančeskīni jau sācis konsultācijas ar M5S, kamēr Emiliāno aicinājis PD atbalstīt Pieczvaigžņu kustības mazākuma valdību.

"Domāju, tas ir vienīgais ceļš, kā sākt no jauna," intervijā "Il Fatto Quotidiano" izteicies Apūlijas gubernators.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!