ASV Aiovas štatā pirmdienas vakarā notikušajās vēlētāju sapulcēs prezidenta vēlēšanu kandidāta izvirzīšanai no Republikāņu partijas visvairāk balsu ieguva ultrakonservatīvais senators no Teksasas štata Teds Kruss, sīvā konkurencē pārspējot nekustamo īpašumu magnātu Donaldu Trampu un senatoru no Floridas štata Marko Rubio.

Par Krusa uzvaru ziņoja ASV telekanāli CNN, "Fox News", "MSNBC" un "ABC News", balstoties uz saviem vēlētāju sapulču rezultātu novērtējumiem. Kruss saņēmis 28% balsu, Tramps – 24%, bet Rubio – 23%.

Kruss guva spēcīgu atbalstu no Aiovā ietekmīgās evaņģēlisko kristiešu kopienas un konservatīvo vēlētāju puses.

ASV priekšvēlēšanu procesā Aiovas vēlētāju sapulcēm seko 9.februārī paredzētās priekšvēlēšanas Ņūhempšīras štatā, kur Trampam ir spēcīgs atbalsts vēlētāju vidū, kuri ir neapmierināti ar tagadējā ASV prezidenta demokrāta Baraka Obamas administrācijas politiku.

Vēl turpinās balsu skaitīšana Demokrātu partijas vēlēšanu sapulcēs, kur pēc 95% balsu saskaitīšanas 49,8% ieguvusi bijusī pirmā lēdija un valsts sekretāre Hilarija Klintone, par 0,2 procentpunktiem apsteidzot savu galveno sāncensi – senatoru no Vermontas štata Bērniju Sandersu.

Sanderss paziņoja, ka faktiski panācis neizšķirtu ar Klintoni, un nosauca to par sākumu milzu pārmaiņām ASV. "Tas, ko šovakar uzsākusi Aiova, ir politiskā revolūcija," sacīja Sanderss.

Ir gaidāms, ka par savas kampaņas izbeigšanu paziņos trešais demokrātu pretendents uz prezidenta amatu Mārtins O'Meilijs, kurš Aiovā saņēma tikai 0,6% balsu, kā arī republikāņu pretendents Maiks Hakabijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!