Foto: Itar-Tass/Scanpix

Somijas prezidents Sauli Nīniste norādījis, ka Rietumu valstis atrodas uz jauna aukstā kara sliekšņa ar Krieviju, ko izraisījusi krīze Ukrainā, vēsta "The Guardian".

Nīniste atzīmējis, ka, lai gan Somijai ir saglabājušās ilglaicīgas un draudzīgas attiecības ar Krieviju, arī Somija nav gatava spiedienam, ko šobrīd izdara Krievija.

"Attiecībā uz Krieviju mēs pieradām norādīt, kur ir sarkanā līnija, ko pārkāpt nevajadzētu. Krievi līdz šim ir griezušies atpakaļ, bet kas notiktu, ja viņi to nedarītu? Es nespekulētu par šo tēmu," sacījis prezidents, pieminot gadījumu, kad Krievijas lidmašīnas iebruka Somijas gaisa telpā.

Daudzi somi uztraukušies, ka Krimas aneksijas un destabilizētas situācijas Ukrainas austrumos dēļ var atgriezties nedrošība, kurā viņi dzīvoja "aukstā kara" laikā.

Neskatoties uz starptautiskā saspringuma pieaugumu, lielākā daļa somu joprojām atsakās no dalības NATO, paužot bažas par Maskavas reakciju. Krievija vairākkārt brīdinājusi Skandināvijas valsti par atteikšanos no dalības aliansē, un Somija, kas pilnībā atkarīga no Krievijas gāzes piegādēm, to līdz šim ir ievērojusi.

Nākamā gada aprīlī Somijā gaidāmas vēlēšanas, kurās līdzās ekonomiskajiem jautājumiem centrālā nozīme būs arī jautājumam par iestāšanos NATO.

"Rietumi atrodas pastāvīgu jautājumu pozīcijā – kas ir prātā Putinam? Savukārt Putins turpina runāt par Rietumu un NATO naidīgumu," norādījis Nīniste.

"Šī situācija neko labu nesola. Mēs jau atrodamies uz jauna tipa aukstā kara sliekšņa," viņš atzīmējis.

Somijas prezidents atzinis, ka aukstais karš nav izdevīgs abām pusēm, tāpēc, viņaprāt, jābūt gataviem nākotnē pārskatīt jautājumu par sankciju ieviešanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!