Foto: AP/Scanpix

ASV, Francija un Lielbritānija trešdien ANO pieprasījušas izmeklēt Sīrijas valdības un opozīcijas apsūdzības, ka Sīrijas konfliktā tikuši pielietoti ķīmiskie ieroči. Tostarp Krievija vēlas, lai ANO Drošības padomē tiktu izmeklētas tikai Sīrijas valdības apsūdzības.

Sīrija trešdien oficiāli aicināja ANO ģenerālsekretāru Banu Kimunu izveidot neatkarīgu komisiju, kas izmeklētu dienu iepriekš Alepo apkaimē notikušo nemiernieku uzbrukumu, kurā pielietoti ķīmiskie ieroči.

Nemiernieki ķīmisko ieroču pielietošanā apsūdz valdības spēkus.

Vairums Drošības padomes valstu vēlas vērsties pie ANO ģenerālsekretāra ar vēstuli, lūdzot izmeklēt "visas apsūdzības par ķīmisko ieroču pielietošanu", sacīja Francijas vēstnieks ANO Žerārs Aro. Ja tas tiks pierādīts, "tas būtu ļoti nopietns starptautisko tiesību pārkāpums".

Savukārt Krievijas vēstnieks ANO Vitālijs Čurkins skaidroja, ka Rietumu iniciatīva ir mēģinājums "kavēt" izmeklēšanu saistībā ar apsūdzībām par ķīmisko ieroču pielietošanu Alepo provincē.

"Tā vietā, lai laistu gaisā šos propagandas balonus, es uzskatu, ka daudz pareizāk būtu pareizi nostādīt fokusu, un es ceru, ka to ģenerālsekretārs patlaban dara," Čurkins sacīja žurnālistiem.

Apsūdzības, ka Sīrijas valdība būtu pielietojusi ķīmiskos ieročus, "izvirzītas ar mērķi torpedēt izmeklēšanu par vakar Alepo tiešām notikušo ķīmisko ieroču pielietošanu", skaidroja Sīrijas vēstnieks ANO Bašars Džaafari.

"Tagad jautājums pēc Sīrijas valdības lūguma ir ģenerālsekretāra rokās. Mums ir valdības lūgums, ir profesionāļi vairākās valstīs, arī Krievijā, un es uzskatu, ka ģenerālsekretārs izveidos augsti profesionālu komandu," sacīja Čurkins.

Sīrijas valdība otrdien paziņoja, ka nemiernieku uzbrukumā Alepo provincē pielietoti ķīmiskie ieroči. Uzbrukumā nogalināti 25 cilvēki, bet 110 nopietni cietuši.

Nemiernieki šīs apsūdzības noraida un apgalvo, ka Sīrijas valdības karaspēks izšāvis raķeti "Scud" ar indīgām vielām.

Sīrijas sūtnis ANO iepriekš sacīja, ka viņš nodevis vēstuli, kurā "ANO ģenerālsekretāram pieprasīts izveidot specializētu, neatkarīgu un neitrālu tehnisku misiju, kas izmeklētu ķīmisko ieroču pielietošanu otrdien Sīrijas teritorijā darbojošos teroristu grupējumu uzbrukumā pret civiliedzīvotājiem" Han al Asalā, Alepo provincē.

To, ka Sīrijas konfliktā viena no karojošajām pusēm - vai nu nemiernieki, vai Damaskas režīms - ir pielietojusi ķīmiskos ieročus, trešdien apliecināja arī Izraēlas izlūkošanas ministrs Juvals Šteinics.

"Ir skaidrs, ka vai nu nemiernieki, vai valdība ir lietojusi ķīmiskos ieročus," runājot Izraēlas armijas radio, sacīja ministrs. "Mūs tas ļoti satrauc, un mums ar steigu šajā lietā ir jārīkojas."

ANO lēš, ka Sīrijas konfliktā dzīvību zaudējuši aptuveni 70 000 cilvēku, bet bēgļu gaitās no nemieru pārņemtās valsts jau devies miljons cilvēku.
Kā Damaskas, tā opozīcijas pārstāvji izteikušies, ka apsver miera sarunu iespēju, tomēr nekādas naidīgo pušu tikšanās pagaidām nav izdevies sarīkot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!