Foto: AP/Scanpix

ASV un Vācijas ārsti, kuri Ķīnā izmeklēja ar vēzi slimo Nobela prēmijas laureātu disidentu Liu Sjaobo, svētdien paziņojuši, ka viņu būtu iespējams pārvest uz ārzemēm, lai gan Ķīnas mediķi apgalvo pretējo.

Ārvalstu mediķu atzinums, visticamāk, palielinās starptautisko spiedienu uz Pekinu atļaut Liu izbraukt no valsts, lai saņemtu medicīnisko palīdzību ārvalstīs.

Ķīna saskārās ar ārvalstu aicinājumu ļaut Liu ārstēties ārzemēs, kad atklājās, ka viņš medicīnisku apsvērumu dēļ pirms termiņa atbrīvots no ieslodzījuma, jo viņam diagnosticēts aknu vēzis. Taču Ķīnas varasiestādes uzstāja, ka viņu ārstē Ķīnas labākie onkologi Šenjanas pilsētā.

Liu advokāts Mo Šaopins paziņoja, ka vēzis 61 gadu vecajam Liu diagnosticēts 23. maijā, un viņš atbrīvots dažas dienas vēlāk.

Šenjanas mediķi apgalvo, Liu pārvešana uz citu slimnīcu nav iespējama, jo tā kaitētu viņa veselībai.

Taču amerikāņu onkologs Džozefs Hermans no Teksasas Universitātes MD Andersona vēža centra un vācu eksperts Markuss Būhlers no Heidelbergas Universitātes, kuri sestdien apmeklēja Liu, secinājuši, ka ar atbilstošiem medicīniskā atbalsta pasākumiem Liu ir iespējams transportēt, taču tas jādara pēc iespējas ātrāk.

Abas medicīniskās iestādes, kurās strādā eksperti, ir piekritušas uzņemt Liu.

2009. gada decembrī Liu tika piespriests 11 gadu cietumsods pēc kriminālkodeksa panta par varas gāšanas mēģinājumu. Disidents tika notiesāts par dalību petīcijas "Harta 08" izstrādē, kurā bija izteikts aicinājums veikt vērienīgas politiskās reformas Ķīnā, tostarp attiecībā uz pulcēšanās, vārda un reliģijas brīvību.

Liu bija nozīmīga loma ķīniešu studentu kustībā, kas aicināja uz demokrātiskām reformām un ko vardarbīgi apspieda Ķīnas varasiestādes. Kulmināciju aktīvistu centieni sasniedza 1989. gadā, kad tie tika izbeigti ar Tjaņaņmeņas laukuma slaktiņu.

2010. gadā Liu tika piešķirta Nobela Miera prēmija, izraisot Ķīnas sašutumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!