Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) un ASV atcēlušas sankcijas pret Irānu, reaģējot uz ANO Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) atzinumu, ka Teherāna ir izpildījusi pērnvasar ar pasaules lielvarām noslēgtās vienošanās nosacījumus par savas kodolieroču programmas izbeigšanu.

Par to Vīnē paziņojuši ES augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni un ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

"Šis panākums skaidri apliecina, ka ar politisko gribu, neatlaidību un daudzpusēju diplomātiju mēs varam atrisināt visgrūtākos jautājumus," Mogerīni uzsvērusi kopīgā paziņojumā ar Irānas ārlietu ministru Mohammadu Džavadu Zarifu.

"Šī diena iezīmē drošākas pasaules sākumu," sacījis Kerijs, piebilstot, ka Irānas veikums un stingrs inspekciju režīms ļaus nodrošināt, lai jebkādi mēģinājumi būvēt kodolieročus laikus nāktu gaismā.

Vienlaikus viņš uzsvēris, ka pasaule "turpmākajos gados ik stundu un ik dienu" vērīgi raudzīsies, kā Irāna pilda šīs saistības.

Irānas prezidents Hasans Rohani, kura ievēlēšana prezidenta amatā 2013.gadā pavēra jaunas iespējas panākt vienošanos starp Irānu un rietumvalstīm, savā tvitera kontā pateicies Dievam par svētību un savai tautai par pacietību.

Viņš apsveicis starptautisko sankciju atcelšanu, vērtējot to kā jaunu lappusi Teherānas attiecībās ar pārējo pasauli, un prognozējis, ka līdz ar to Irānā sāksies "labklājības gads".

Tikmēr Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu paziņojis, ka Irāna "nebūt nav atteikusies no nodoma iegūt kodolieročus un turpina darboties, lai destabilizētu situāciju Tuvajos Austrumos un izplatītu terorismu pasaulē". Kā viņš svētdien izteicies valdības sēdē, "Izraēla turpinās līdzšinējo politiku, kas vērsta uz to, lai Irāna neiegūtu kodolbruņojumu".

IAEA sestdien paziņoja, ka inspektori uz vietas ir pārliecinājušies, ka Irāna ir izpildījusi visus pērn noslēgtās vienošanās punktus. Proti, tā demontējuši tūkstošiem urāna bagātināšanas centrifūgu, samazinot to kopējo skaitu par divām trešdaļām, nosūtījusi uz Krieviju lielu daudzumu vāji bagātināta urāna, kura pirms vienošanās būtu pieticis vairāku bumbu izgatavošanai, kā arī demontējusi un aizbetonējusi Arakas reaktora serdi, garantējot, ka tur netiks ražots kodolieročos izmantojams plutonijs.

Gaidot ANO sestdienas lēmumu, Irāna un ASV jau apmainījās cietumniekiem.

Tikmēr eksperti jau prognozē jaunas naftas cenu svārstības saistībā ar paredzamo Irānas atgriešanos pasaules naftas tirgū.

Pērn jūlijā sešas pasaules lielvaras - Lielbritānija, Ķīna, Francija, Vācija, Krievija un ASV - panāca vienošanos ar Irānu, ka Teherāna ierobežos savu kodolprogrammu, lai gaisinātu rietumvalstu bažas, ka tā varētu iegūt savā rīcībā atomieročus. Šī vienošanās pieliek punktu Teherānas un Rietumu attiecību atsalumam, kas turpinājies kopš 2002. gada.

Izstrādāts arī mehānisms, kas vajadzības gadījumā ļautu daudzas sankcijas atjaunot, bet visas iespējamās domstarpības risinās īpaša kopīga komisija.

Tiesa gan, ASV joprojām atstājusi spēkā vairākas citas sankcijas pret Irānu saistībā ar terorismu, Teherānas ballistisko raķešu programmu un cilvēktiesību situāciju.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!