Bijušās PSRS īpašo uzdevumu vienība OMON, kuras bāze atradās Rīgā un kas cīnījās pret Baltijas valstu neatkarību, 1991.gadā mēģinājusi vervēt sev kaujiniekus Tallinā, paziņojis Igaunijas iekšlietu ministrs Olevs Lānjervs.
No kāda slepena ziņojuma Lānjervs uzzinājis, ka pirms desmit gadiem Rīgas OMON vienības pārstāvji ieradušies Tallinas milicijas patruļas dienesta bataljonā, kurš sastāvēja galvenokārt no krieviski runājošiem miličiem. Trīs no viņiem saņēmuši piedāvājumu pievienoties OMON un atstāt policiju, kas tolaik tika veidota Igaunijā. Šiem cilvēkiem būtu jāatrod vēl 25 līdzīgi noskaņoti cilvēki, lai izveidotu īpašu vienību, kas nebūtu pakļauta Igaunijas varas iestādēm, informē laikraksts "Postimees".

1991.gada 1.martā Igaunijā tika likvidēta padomju milicija un tika atjaunota policija. Igaunija bija vienīgā Baltijas valsts, kurā tā arī netika izveidotas īpašo uzdevumu OMON vienības, jo Igaunijas iekšlietu ministrs Marko Tibars neuzskatīja to izveidošanu par nepieciešamu.

"Ideja bija veidot Igaunijas OMON vienību uz Keilas tanku pulka bāzes tiešā pakļautībā padomju iekšlietu ministram Borisam Pugo, kurš šajā amatā bija nomainījis Vadimu Bakatinu, cilvēku, kurš bija piešķīris neatkarību musu Iekšlietu ministrijai un tādēļ zaudējis savu amatu," teica Lānjervs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!