Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidenta amata kandidāts Mits Romnijs pārsteidzis amerikāņus ar savām zināšanām aviācijā, kad šonedēļ izrādījis neizpratni par to, kāpēc lidmašīnām nevar atvērt logus, vēsta laikraksts "Huffington Post".

Romnijs un viņa sieva Anna šovasar prezidenta vēlēšanu kampaņas ietvaros daudz lido pa valsti. Tomēr biežā atrašanās lidaparātos nav palīdzējusi Romnijam labāk izprast aviācijas zinātni, norāda laikraksts.

Romnijs savas bažas par aviācijas drošību izteicis pēc tam, kad pagājušajā nedēļā viņa sievas Annas lidmašīna bija spiesta veikt ārkārtas nosēšanos, jo elektronikas problēmu dēļ salonā parādījās dūmi.

Laikrakstam „Los Angles Times” Romnijs atklāja, ka bija ļoti noraizējies par sievas drošību. Prezidenta amata kandidāts norādījis, ka liela problēma lidaparātos ir tas, ka ugunsgrēka gadījumā tajos nav kur patverties, bet bīstamākais esot tas, ka tām nevar atvērt logus. „Logi nav atverami. Es nezinu, kāpēc viņi to nedara. Tā ir liela problēma. Tāpēc tas ir ļoti bīstami,” Romniju citē „Los Angeles Times”.

Galvenais iemesls, kāpēc lidmašīnu logi nav atverami, ir skābekļa trūkums normālā lidojuma augstumā. Tieši tāpēc daudzas lidmašīnas ir aprīkotas ar skābekļa maskām, lai pasažieri izdzīvotu gadījumā, ja logu vai korpusa bojājumu dēļ zustu salona hermētiskums un aizplūstu skābeklis, norāda laikraksts.

Tomēr Romnija skaidrojums bija nedaudz citādāks. Viņš norādījis, ka neatveramo logu dēļ lidmašīnas salonā nevar ieplūst skābeklis no ārpuses, kas būtu varējis mazināt problēmu. Patiesībā papildus skābeklis ugunsgrēka gadījumā tikai veicinātu degšanu, norāda laikraksts.

Romnijs turpināja uzsvērt labi vēdinātu telpu nepieciešamību, norādot, ka par laimi lidmašīnā ir bijis pietiekami daudz skābekļa, lai lidmašīnas piloti veiksmīgi nosēdinātu lidaparātu.

Jau vēstīts, ka Mits Romnijs ir Republikāņu partijas kandidāts novembrī gaidāmajās prezidenta vēlēšanās. Romnijam ir jāsacenšas ar Demokrātu kandidātu – pašreizējo ASV prezidentu Baraku Obamu.

Jaunākās sabiedriskās domas aptaujas desmit nedēļas pirms vēlēšanām liecina, ka nevienam no galvenajiem kandidātiem uz ASV prezidenta amatu nav pārliecinoša vairākuma valsts iedzīvotāju atbalsta.

ASV prezidenta amata kandidātu debates pirms vēlēšanām paredzētas 3., 16. un 22. oktobrī, bet prezidenta vēlēšanas ASV notiks 6.novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!