Foto: AFP/Scanpix

Kurdu vadītie "Sīrijas Demokrātiskie spēki" (SDF) veiksmīgi pārgājuši Eifratu jau divos punktos un nostiprinājušies upes labajā krastā, kuru līdz šim kontrolēja teroristu grupējums "Daesh".

Otrdien sāktās kampaņas mērķis ir Menbižas pilsētas un apkārtnes atbrīvošana, kura ir nozīmīgs džihādistu apgādes mezgls. SDF rindās esošie kurdu kaujinieki nodrošina militāro spēku, kamēr no arābu režīma opozīcijas kaujiniekiem jau izveidota pārsvarā arābu apdzīvotās Menbižas jaunās domes administrācija, kura būs gatava pārņemt pilsētas pārvaldi tūlīt pēc pilsētas atkarošanas, vēsta "ARA News".

"Mēs esam šīs zemes dēli un mēs nepametīsim jūsu pilsētu, kamēr algotņi "Daesh" ieradušies no visas pasaules, un viņiem tā ir jāpamet," paziņojuši jau aprīlī izveidotās pilsētas pārvaldes pārstāvji. Tādējādi viņi cenšas atspēkot "Daesh" naratīvu, ka SDF spēki ir asinskāri "Kurdistānas Strādnieku partijas" bezdievji.

ANHA video of SDF forces waiting to be transported across Euphrates by US floating bridges pic.twitter.com/kyVmOH2ewX
— BM-21 GRAD (@bm21_grad) June 2, 2016


ASV vadītās koalīcijas pārstāvis Kristofers Gārvers medijam "ARA News" iepriekš norādījis, ka Menbižas 98 kilometru kabatas atņemšana teroristu grupējumam ir vitāli svarīga. Kurdu vadīto operāciju atbalsta arī sīvi koalīcijas uzlidojumi. Viņš skaidroja ka tieši caur šo kabatu "Daesh" saņem vislielāko ārvalstu kaujinieku papildinājumu.


Tāpat ASV Valsts departamenta pārstāvis Džons Kirbijs paziņojis, ka ASV neizvēlēsies starp Turciju un kurdu spēkiem, kurus Turcija uzskata par draudu savai drošībai, jo galvenā cīņa ir pret "Daesh".

Turcijas ārlietu ministrs iepriekš piedāvāja ASV veikt Menbižā kopēju militāru operāciju, kurā līdzās Turcijas īpašo uzdevumu vienībām iesaistītos arī ASV specdienesti, taču nepiedalītos kurdi.

Turcija baidās, ka kurdu spēki izveidos koridoru, savienojot Afrīnas reģionu ar Kobanes reģionu, tādējādi izveidojot vienotu kurdu pārvaldītu apgabalu gandrīz visā Turcijas-Sīrijas robežas garumā. Jau patlaban kurdi vienpusīgi pasludinājuši autonoma Rožavas apgabala izveidošanu Sīrijā, kuru ne Sīrijas valdība, ne Turcija, ne ASV neatzīst.

Turklāt Turcijas atbalstītās opozicionāru grupas, kuras līdz šim veidoja koridoru no Turcijas robežas līdz Alepo, pēdējo mēnešu laikā cietušas smagus zaudējumus gan no Sīrijas režīma, gan kurdu spēku, gan arī "Daesh" puses.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!