Foto: AP/Scanpix
Rumānijas aizsardzības ministrs Adrians Tutuianu trešdien apstiprināja, ka viņa valsts grasās no ASV par 3,9 miljardiem dolāru (3,4 miljardiem eiro) iegādāties raķetes "Patriot".

Parlamentam gan vispirms ir jāpieņem likums, lai raķešu iegāde varētu notikt. Tutuianu pieļāva, ka Rumānija par raķetēm varētu sākt maksāt novembrī.

Tutuianu paziņojums ir pirmā reize, kad kāda Rumānijas amatpersona oficiāli sniegusi detaļas par ierosināto darījumu.

ASV Valsts departaments šomēnes apstiprināja raķešu darījumu, skaidrojot, ka tādējādi tiks "uzlabota NATO sabiedrotā drošība, kas ir svarīgs spēks politiskajai stabilitātei un ekonomikas progresam Eiropā."

"Rumānija izmantos raķešu sistēmu "Patriot", lai pastiprinātu savas teritorijas aizsardzību un atvairītu reģionālus draudus," norādīja Valsts departaments.

"Ierosinātā pārdošana palielinās Rumānijas armijas aizsardzības spējas, lai aizsargātos pret agresiju un piesegtu NATO valstis, kas bieži veic apmācības un operācijas Rumānijas robežās."

"Patriot" ir mobila pretgaisa aizsardzības sistēma, ko ražo firma "Raytheon" un kas ir paredzēta taktisko ballistisko raķešu, zemu lidojošu spārnoto raķešu un lidaparātu pārtveršanai.

Par iespējamo darījumu tiek runāts laikā, kad ASV armija uz laiku dislocējusi "Patriot" Lietuvā šajā valstī notiekošu daudznacionālo NATO pretgaisa aizsardzības mācību "Tobruq Legacy 2017" ietvaros.

Krievija pērn dislocēja kodolspējīgās raķetes "Iskander" Kaļiņingradas apgabalā, kurš robežojas ar NATO valstīm Lietuvu un Poliju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!