Rumānijā otrdien iestājās valdības krīze pēc tam, kad valsts prezidents Emīls Konstantinesku atcēla no amata premjerministru Radu Vasili pēc valdības vairākuma demisijas.
Par pagaidu premjerministru tika iecelts sociālās aizsardzības ministrs Aleksandru Atanasiu.

Radu Vasile nekavējoties uzstājās privātā televīzijas kanālā, apstrīdot prezidenta pilnvaras un paziņojot, ka "Rumānija ir pārvērsta par prezidentālu režīmu".

Vasile piebilda, ka jaunais valdības vadītājs būs tikai prezidenta pils marionete.

"Saskaņā ar konstitūciju premjerministram ir jāaiziet tikai tad, ja parlaments viņam izsaka neuzticību," paziņoja Vasile.

Prezidenta preses sekretārs Rasvans Popesku sacīja, ka Konstantinesku izlēmis atcelt premjeru pēc ilgas tikšanās ar valdošās koalīcijas vadītājiem un 10 ministriem, kas aizgājuši no 17 ministru valdības. Pagaidu valdības sēde notiks otrdien.

Starp ministriem, kas pirmdien aizgāja no valdības, bija iekšlietu, lauksaimniecības, vides aizsardzības, sabiedrisko darbu, Eiropas integrācijas ministri.

Vasiles demisiju ir pieprasījis gan prezidents Emīls Konstantinesku, gan Vasiles pārstāvētā kristīgo demokrātu partija, kritizējot premjeru par nespēju organizēt valdības darbu, lai veiktu ekonomiskās reformas.

Vasile pēdējā laikā ir asi kritizēts par lēnu reformu gaitu apstākļos, kad Rumānija vēlas iestāties Eiropas Savienībā (ES). Rumānija un vēl piecas valstis, to skaitā Latvija, pagājušajā nedēļā tika uzaicinātas sākt sarunas par iestāšanos ES.

Radu Vasile tika iecelts par premjeru 1998.gada martā. Viņa valdība nav spējusi mazināt sociālo spriedzi un izpildīt saistības pret starptautiskajām finansu institūcijām.

Kopš 1996.gada parlamenta vēlēšanām Rumānijā pie varas ir kristīgo demokrātu, sociāldemokrātu, liberāļu un etnisko ungāru partijas koalīcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!